crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 459627

Zbornik radova

Autori: Krišto, Jure
Naslov: Fra Didak Buntić i hrvatska politika u BiH: U prigodi 100. obljetnice austro-ugarske aneksije
( Father Didak Buntić and Croatian Politics in Bosnia and Herzegovina: On the Occasion of the 100th Anniversary of the Austro-Hungarian Annexation )
Izvornik: Fra Didak Buntić – čovjek i djelo / Stipe Tadić i Marinko Šakota (ur.). - Zagreb : Institut Pilar – Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM , 2009. 11-33 (ISBN: 978-953-6666-63-8).
Skup: Fra Didak Buntić – čovjek i djelo
Mjesto i datum: Mostar, Bosna i Hercegovina, svibanj 2009.
Ključne riječi: Buntić; franjevci; politika; Monarhija; Bosna i Hercegovina; aneksija
( Buntić; Franciscan Fathers; Politics; Monarhija; Bosnia and Herzegovina; Annexation )
Sažetak:
U prigodi stote obljetnice aneksije Bosne i Hercegovine (BiH), autor analizira ulogu hercegovačkih franjevaca, osobito fra Didaka Buntića, u Hrvatskoj narodnoj zajednici (HNZ). Hrvatska narodna zajednica (1906.) bio je zajednički projekt svih rodoljubivih snaga u BiH - biskupijskog svećenstva, franjevaca i svjetovnjaka - u izuzetno teškim političkim okolnostima. Politička poruka Zajednice, sadržana u prve 3 točke njezinih Pravila, bila je jasna: BiH je hrvatska zemlja, njezini stanovnici prirodno teže ujedinjenju s kraljevinom Hrvatskom, što znači i s Habsburškom Monarhijom, te tamošnji muslimani su "neprijeporni Hrvati", koji će se, zbog posebnih okolnosti, 'samostalno organizirati'. No taj organiziran istup Hrvata u BiH ne može se razumjeti bez uzimanja u obzir namjere Monarhije da anektira BiH te sukobljenih monarhijskih i inih interesa u samoj BiH, politike „novog kursa“ u Dalmaciji, dolaska na vlast Hrvatsko-srpske koalicije (HSK) u (banskoj) Hrvatskoj i sličnih krupnih ili manje velikih pojedinosti. Uzimanje u obzir tih političkih okolnosti potrebno je i za razumijevanje odnosa unutar samoga HNZ-a, osobito između nadbiskupa Stadlera i franjevaca. Naime, u trenutku osnutka HNZ-a Stadler i franjevci su potpuno suglasni glede političke budućnosti BiH te uzroke neslaganja i razdioba treba tražiti u vanjskim utjecajima. Važan čimbenik takva razvoja bila je ideologija "novog kursa" i dolaska na vlast Hrvatsko-srpske koalicije u banskoj Hrvatskoj. Zbog savezništva s hrvatskim Srbima, Koalicija nije mogla podržati antagonizme između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini niti ideju da bi se ta zemlja priključila Hrvatskoj. Umjesto toga, Koalicija je zagovarala samostalnost BiH, što je bila i politika Srba u njoj. Dobar dio franjevaca priklonio se politici HSK-a i tako se još više odalečila od nadbiskupa Stadlera. Iz korespondencije između Ise Kršnjavija te fra Didaka Buntića i fra Ilije Lekića vidi se kako su franjevci u BiH opravdavali svoju političku orijentaciju te zbog čega Kršnjavi nije odobravao takvu politiku.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 019-0190612-0600
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: kristo0102@isp.hr (kristo0102@isp.hr), 2. Tra. 2010. u 10:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4