crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 460146

Zbornik radova

Autori: Gašparović, Darko
Naslov: Biblijski intertekst u Šnajderovoj dramaturgiji
( Biblical Intertext in Šnajder's Dramaturgy )
Izvornik: Krležini dani u Osijeku 2008.
Skup: Krležini dani u Osijeku 2008.
Mjesto i datum: Osijek, Republika Hrvatska, 5-10. 12. 2008.
Ključne riječi: biblijska citatnost; intertekstualnost; religija; Šnajderova dramska poetika; revolucija kao transcendencija; bosanski sindrom; povijest i mit; vječno vraćanje istog
( biblical citation; intertextuality; religion; Šnajder's drama poetics; revolution as transcendence; Bosnian complex; history and myth; eternal return of the same )
Sažetak:
Biblijska citatnost i kontekstualnost često su prisutne u dramaturgiji Slobodana Šnajdera. Tekst se usredotočuje na drame u kojima je to najjače razvidno: Kamov smrtopis, Dumanske tišine, Confiteor, Zmijin svlak. Kratka analiza dramskoga smrtopisa o ukletome pjesniku Kamovu dovodi do zaključka da vertikala Šnajderova teksta počiva na ironiji i paradoksu: veliki Psovač i Antijob dosegao je jobovsku patnju i umro jobovski. Dumanske tišine prizivaju dva put biblijski kontekst: u osobnu viđenju apokalipse i parafrazirana božićnog motiva Bogojavljenja. Treća drama u izabranu nizu, Confiteor, već u strukturnome rasporedu sadrži posve jasan kronotopski paralelizam s putom ljudske duše od ovozemna života do smrti i vječnosti. Ovdje drama biografije, započeta Kamovom smrtopisom, slijedi u stopu postaje životnoga puta Ervina Šinka, mađarskoga Židova i revolucionara, od Apatina gdje je rođen 1898. do smrti u Zagrebu 1967. Slijedeći glavne objave temata, ondje gdje je upisan kao biblijski intertekst, zaključak je da drama ispisuje revoluciju kao transcendenciju. Napokon, Zmijin svlak, drama o masovnim etničkim silovanjima u Bosni u vrijeme posljednjega balkanskog rata u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, preko individualnih sudbina govori o cikličkome opetovanju ratnih zločina tijekom povijesti međureligijskih mržnji: herem – džihad – križarske vojne. Taj uvid poentira se kratkim prozno-esejističko-dramskim tekstom koji je pravi mixtum compositum – Jeruzalem '99. Zaključno se izriče nada da je tekst postavio temelj za temeljitija i iscrpnija istraživanja biblijskih referenci u djelu Slobodana Šnajdera.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0171685-0902
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Filologija,Znanost o umjetnosti
Upisao u CROSBI: sstanic@ffri.hr (sstanic@ffri.hr), 3. Tra. 2010. u 12:10 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4