crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 460685

Disertacija

Autor: Šimunić, Slaven
Naslov: Konstrukcijsko oblikovanje i proračun čvrstoće dijelova auto-dizalice Stenhøj Marshal 3000
( Design and strength analysis of the parts of vehicle jack Stenhøj Marshal 3000 )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu
Sveučilište: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Slavonski Brod
Datum: 11.01.
Godina: 2010
Stranica: 61
Mentor: Kozak, Dražan
Ključne riječi: auto-dizalica; proračun čvrstoće dijelova dizalice; brzine i ubrzanja komponenti dizalice; analiza konačnim elementima
( vehicle jack; strength analysis of jack parts; velocities and accelerations of jack components; finite element analysis )
Sažetak:
U radu je analizirana konstrukcija automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000. Zadatkom je trebalo analizirati konstrukciju automobilske dizalice te odrediti eksperimentalnim putem pomoću programske podrške iznose maksimalnog naprezanja i maksimalne deformacije. Također pomoću programske podrške analizirane su brzine kretanja karakterističnih točaka automobilske dizalice. Na osnovu tih rezultata analize izvodi se zaključak o konstrukciji automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000. Prije nego se prešlo na analizu konstrukcije automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000, prikazane su različite vrste izvedi automobilskih dizalica. Nakon toga prikazane su karakteristike automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000 i izrađen je geometrijski model iste. Geometrijski model je rađen pomoću programa DS Solidworks. Prikazana je izrada geometrijskog modela po koracima i spajanje u sklopni model. Sklopni model se koristi za analizu pomoću metode konačnih elemenata. Analiza je provedena u programu Autodesk Inventor, modul Stress Analysis. Rezultati analize su dali iznos i mjesto maksimalnog ekvivalentnog naprezanja te iznos i mjesto maksimalnog pomaka na modelu. U zadnjem dijelu rada prikazana je analiza kretanja mehanizma škara automobilske dizalice Stenhøj Marshal 3000. Prikazano je kretanje karakterističnih točaka automobilske dizalice. To su točke spoja mehanizma škara s platformom i klizača. Analiza je pokazala da se platforma kreće konstantnom brzinom, dok se klizač kreće prema krivulji brzine i brzina u određenoj točki određena je s položajem klizača.
Projekt / tema: 152-1201910-1909
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Strojarstvo
Upisao u CROSBI: dkozak@sfsb.hr (dkozak@sfsb.hr), 5. Tra. 2010. u 12:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4