crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 492786

Disertacija

Autor: Martinović, Anđa
Naslov: Uloga školske kuhinje u prehrani djece
( Uloga školske kuhinje u prehrani djece )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Učiteljski fakultet u Osijeku
Sveučilište: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Osijek
Datum: 9.7.
Godina: 2010
Stranica: 39
Mentor: Bogut, Irella
Neposredni voditelj: Popović, Željko
Ključne riječi: školska kuhinja; prehrana djece; zdrava hrana
( školska kuhinja; prehrana djece; zdrava hrana )
Sažetak:
Pravilna, umjerena i raznovrsna prehrana važna je za sva razdoblja čovjekovog života. Budući da djeca u školskoj dobi intenzivno rastu i razvijaju se, vrlo im je važna pravilna prehrana. U toj dobi, djeca stječu dobre i loše navike, stoga ih je neophodno poticati i savjetovati o zdravoj prehrani, odnosno o namirnicama koje konzumiraju i koje bi trebali konzumirati. Cilj ovog istraživanja je ispitivanje prehrambenih navika djece mlađe školske dobi i koliko škola utječe na prehranu djece, odnosno kolika je kvantiteta i kvaliteta hrane koja se djeci nudi kroz školski obrok. Metode i uzorak: Istraživanje je provedeno na uzorku od 95 učenika oba spola u dobi od 10 do 11 godina. Na uzorku od 95 ispitanika provedena je anketa s kombiniranim pitanjima. Sadržavala je 17 pitanja i bila je anonimna. Pitanja su se odnosila najviše na školsku kuhinju, hranu koja se nudi u školskoj kuhinji, užinu, doručkovanje ili ručanje prije škole i sl. Rezultati istraživanja pokazali su da djeca u prosjeku doručkuju tri puta dnevno, njih 64% ne jede redovito prije odlaska u školu, te da se čak 85% učenika hrani u školskoj kuhinji često ili svaki dan. Loši rezultati pokazali su se kod konzumiranja proizvoda iz aparata gdje je utvrđeno da 94% učenika kupuje većinom nezdrave visokokalorične proizvode. Također sam uočila povezanost između redovite prehrane u školi i učestalosti kupnje proizvoda na aparatima. Koeficijent kontingencije u tom je slučaju najveći i iznosi 0, 69 od mogućih 0, 89.
Projekt / tema: 245-0000000-3613
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Biologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: ibogut.biologija@unios.hr (ibogut.biologija@unios.hr), 27. Stu. 2010. u 20:02 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4