crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 504726

Časopis

Autori: Frece, Jadranka; Čvek, Domagoj; Kovačević, Dragan; Gobin, Ivana; Tihana, K.; Markov Ksenija
Naslov: Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture
( Characterization of bacterial strain Lactobacillus plantarum 1K isolated from „Slavonski kulen“, as probiotic functional starter culture )
Izvornik: Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIII (2010), 4; 108-114
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: probiotik; funkcionalne starter kulture; L. plantarum; in vitro i in vivo adhezija; Salmonella sp.
( probiotic; funcional starter-cultures; L. plantarum; in vitro and in vivo adhesion; Salmonella sp. )
Sažetak:
U ovom je radu ispitana adhezija bakterijskoj soja L. plantarum 1K izoliranog iz kulena na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo uvjetima. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. plantarum 1K pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroorganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (21, 96 g/L) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. plantarum 1K znatno smanjuje broj bakterijskih stanica Salmonella sp. u miševa inficiranih sa bakterijom Salmonella sp., te smanjuje translokaciju Salmonella sp. u jetru miševa. L. plantarum 1K je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcionalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.
Projekt / tema: 058-0582184-0432
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Karakterizacija bakterijskog soja Lactobacillus plantarum 1k izoliranog iz “slavonskog kulena” kao probiotičke funkcionalne starter kulture
Upisao u CROSBI: fdelas@pbf.hr (fdelas@pbf.hr), 3. Ožu. 2011. u 14:57 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4