crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 506818

Disertacija

Autor: Nenadić-Bilan, Diana
Naslov: Model suradnje s roditeljima u predškolskoj prevenciji ovisnosti
( Model of cooperation with parents in the preschool drug addiction prevention )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 7.03.2011
Godina: 2011
Stranica: 482
Mentor: Zloković, Jasminka
Ključne riječi: roditelji; odnosi u obitelji; odgojni postupci roditelja; ovisnost o drogama; obitelji u riziku; predškolska prevencija; model suradnje s roditeljima
( parents; family relationships; child-rearing practices of parents; drug addiction; family risk; preschool prevention model of cooperation with parents )
Sažetak:
Epidemiološa slika ovisnosti o drogama u Republici Hrvatskoj ukazuje na potrebu poduzimanja učinkovitijih strategija u prevenciji pojave ovisnosti o drogama. Nedovoljna učinkovitost preventivnih aktivnosti koje se provode u osnovnim i srednjim školama, te spoznaje o važnosti ranog razvojnog perioda djece u formiranju stavova i životnih stilova upućuju na zaključak o potrebi osmišljavanja i implementacije programa prevencije ovosnosti o drogama već u predškolskom razvojnom periodu djeteta.Sazrijevanje društvene svijesti o važnosti obitelji te istraživanja utjecaja roditelja na cjelokupni razvoj djece govore o neophodnosti uključivanja roditelja u predškolsku prevenciju ovisnosti. U našoj zemlji još uvijek nisu osmišljeni znanstveno utemeljeni programi predsškolske prevencije ovisnosti o drogama. Polazeći sa stanovišta ekološke teorije u provedenom istraživanju zanimale su nas interakcije između nekih značajki roditeljskog podsustava i ostalih mikrosustava u bližem okruženju roditelja.Istraživanje je temeljeno na kvantitativnom istraživačkom pristupu, a empirijski su podaci prikupljeni metodom intervjua i anketiranja na prigodnom uzorku od 350 roditelja djece koja su polazici predškolskih ustanova. Rezultati ovog kompleksnog istraživanja između ostalog ukazuju na skupinu roditelja koji su nedovoljno informirani čak i o posljedicama konzumiranja droga, pokazuju permisivan stav prema konzumentima, a osobno pokazuju i prema članovima svoje obitelji i djeci neke neprimjerene postupke. Uočena je skupina roditelja koja prema samoiskazu nije uspjela ostvariti bliske odnose sa svojim djetetom, u situacijama neprihvatljivog ponašanja djece koriste se neprimjerenim odgojnim postupcima i tjelesnim kažnjavanjem, kao što se između ovih roditelja i djece primjećuje nekvalitetna komunikacija. Podaci o samoprocjeni osjećaja roditelja u obnašanju roditeljske uloge pokazuju kako nezanemariv broj roditelja doživljava nesigurnost, zabrinutost ili nervozu u obnašanju roditeljske uloge.Rezultati istraživanja koji se odnose na obiteljsku koheziju i fleksibilnost pokazuju da je u nekim obiteljima ugroženo obiteljsko funkcioniranj, odnosno nedostaje pozitivne obiteljske komunikacije, vremena za zajedničke aktivnosti, te dominira donošenje odluka od jednog člana obitelji. Predloženi model utemeljen je na ekološkom pristupu i razvojno-humanističkoj paradigmi kao i na temelju dobivenih rezultata ovog kompleksnog istraživanja. Provedeno istraživanje otvara i neka nova istraživačka pitanja u vezi s povezivanjem prevencijske teorije i prakse. Implementacija i evaluacija predloženog modela suradnje s rodteljima u predsškolskog prevenciji ovisnosti može doprinjeti definiranju hipoteza za buduća istraživanja problema prevencije ovisnosti o drogama.
Projekt / tema: 009-0000000-1429
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Pedagogija
Upisao u CROSBI: jzlokovic@ffri.hr (jzlokovic@ffri.hr), 21. Ožu. 2011. u 12:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4