Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 531224

Zbornik radova

Autori: Požega, Željko; Crnković, Boris; Sučić, Goran
Naslov: Upravljanje znanjem kao osnova makroekonomskog razvoja – analiza promjene utjecaja varijabli ljudskog kapitala na stupanj razvijenosti zemalja svijeta
( Knowledge management as a basis for macroeconomic development – analysis of changes in variables of human capital on the development level of countries )
Izvornik: Zbornik radova 9. međunarodne naučno-stručne konferencija s međunarodnim sudjelovanjem Na putu ka dobu znanja / Ristič, Dušan (ur.). - Novi Sad : Fakultet za menadžment, , 2011. 1-5 (ISBN: 978-86-8506-31-0).
Skup: Međunarodna naučno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem Na putu ka dobu znanja (9 ; 2011)
Mjesto i datum: Sremski Karlovci, Srbija, 23.-24.09.2011.
Ključne riječi: znanje ; upravljanje znanjem ; ljudski kapital ; ekonomski rast ; razvoj
( knowledge ; knowledge management ; human capital ; economic growth ; development )
Sažetak:
Istraživanje je imalo za cilj testirati hipotezu da varijable na razini zemalja svijeta i to: ulaganje u primarno obrazovanje, ulaganje u sekundarno obrazovanje, ulaganje u tercijarno obrazovanje, broj korisnika Interneta, ulaganje u istraživanje i razvoj, broj istraživača, izvoz te porast produktivnosti imaju značajan pozitivan utjecaj na ekonomski i društveni razvoj neke zemlje, kao i da varijable na razini svijeta i to: broj stanovnika, uvoz, ukupni dug te stopa inflacije imaju značajan negativan utjecaj na životni standard stanovnika neke zemlje. Istraživanjem je dokazano da se postavljena hipoteza u cijelosti odbacuje kao negativna, odnosno, preciznije, da je u jednom svom dijelu pozitivna, a u jednom dijelu negativna. Zaključno, istraživanje je pokazalo kako se na makroekonomskoj razini, zna li se utjecaj svake od promatranih varijabli na stupanj razvijenosti neke zemlje, odnosno životni standard njenih stanovnika promatran kroz BDP p.c., može sustavno planirati i programirati ulaganja u pojedine sektore te značajno utjecati na više i brže stope ekonomskog i društvenog razvoja neke zemlje. Istraživanje pokazuje koje varijable i u kojem stanju stupnja razvoja neke zemlje imaju pozitivan ili negativan utjecaj kao i značajnost tog utjecaja na stupanj razvoja i gospodarski rast te se, shodno tome, mogu odrediti prioriteti državnih, odnosno makroekonomskih ulaganja. Također, istraživanje je pokazalo konstantan značajan i vrlo značajan pozitivan utjecaj varijable ulaganje u tercijarno obrazovanje na stupanj razvijenosti neke zemlje kod svih skupina promatranih zemalja, kao i konstantan značajan negativan utjecaj varijable ukupni dug, što implicira kako su te dvije varijable, od svih promatranih, prioritetne u vođenju državne monetarne i fiskalne politike zahtijevajući da se, primarno, dakle, ulaže u tercijarno obrazovanje te smanjuje ukupni dug.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 010-0101427-0837
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Ekonomija
Upisao u CROSBI: gsucic@ffst.hr (gsucic@ffst.hr), 20. Lis. 2011. u 16:54 sati