crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 550457

Zbornik radova

Autori: Janković, Tamara; Frece, Jadranka; Abram, Maja; Gobin, Ivana
Naslov: Agregacijska sposobnost bakterije Lactobacillus plantarum s različitim patogenim bakterijama
( The aggregation ability of Lactobacillus plantarum with different food-borne bacteria )
Izvornik: Zbornik Sažetaka/Book of Abstracts / Gobin, Ivana ; Lušić, Dražen (ur.). - Rijeka :
Skup: Treći međunarodni stručno-znanstveni simpozij Sanitarno inženjerstvo
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 10-12.11.2011
Ključne riječi: Agregacija; Lactobacillus plantarum; probiotici
( Aggregation; Lactobacillus plantarum; probiotics )
Sažetak:
Autoagregacija i koagregacija važne su karakteristike potencijalnih probiotičkih bakterija. Autoagregacija je neophodna za adheziju na epitelne stanice crijeva. Koagregacija omogućava probiotičkim sojevima da inhibiraju potencijalno patogene bakterije. Cilj ovog pokusa je bio istražiti agregaciju tri različita soja bakterije Lactobacillus plantarum (S1, A i B), te njihovu koagregaciju s različitim patogenim bakterijama. U istraživanju su korištene sljedeće patogene bakterije: Salmonella enterica serotip Typhimurium, Listeria monocytogenes EGD soj, Campylobacter jejuni i enterohemoragična Escherichia coli (EHEC). Optička gustoća supernatanta se je mjerila odmah, nakon 5, odnosno 24 sata. Rezultati su pokazali da sva tri soja bakterije L. plantarum pokazuju bolju sposobnost autoagregacije nakon uzgoja u bujonu, te je nakon 24 sata agregiralo 80% bakterija. Isto tako, sva tri soja L. plantarum su pokazala bolje koagregacijske sposobnosti nakon uzgoja u bujonu. Laktobacili su koagregirali sa svim testiranim bakterijama, te među sojevima nisu uočene razlike. Možemo zaključiti da sva tri soja bakterije Lactobacillus posjeduju sposobnost autoagregacije i koagregacije, što je važna karakteristika u izboru probiotičkih bakterija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 062-0621273-1235
Izvorni jezik: eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: amaja@medri.hr (amaja@medri.hr), 22. Stu. 2011. u 13:52 sati
Napomene:
Autoaggregation and coaggregation are important characteristics of potential probiotic bacteria. Autoaggregation is necessary for adhesion to intestinal epithelial cells while coaggregation with potential pathogens may inhibit their growth and colonization. The aim of this experiment was to investigate the aggregation ability of three strains of Lactobacillus plantarum, (S1, A i B) as well as coaggregation with different food–borne pathogens: Salmonella enterica serotype Typhimurium, Listeria monocytogenes EGD strain, Campylobacter jejuni and entrohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC). The optical density of the supernatant was measured immediately, after 5 and 24 hours. Our results showed that all Lactobacillus strains when cultivated in broth had better autoaggregation ability then those cultivated in agar. After 24 hours almost 80 % of Lactobacillus aggregated. Also, all three L. plantarum strains showed better coaggregation capability after cultivation in broth. There were no differencies between the strains and they coaggregated similary with all tested bacetria. To conclude, all three Lactobacillus strains possess autoaggregation and coaggregation abilities which are important determinants in the choice of probiotic strains.



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4