crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 556544

Disertacija

Autor: Medved, Ivan
Naslov: Multikriterijska analiza prostorno-vremenskih informacija vezanih uz zaštitu okoliša u Zagrebu
( Multicriteria analysis of spatio-temporal information on enviroment protection in the City of Zagreb )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Geodetski Fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 27.10.
Godina: 2010
Stranica: 146
Mentor: Medak, Damir
Ključne riječi: Analitičko hijerarhijsko procesuiranje; Multikriterijska prostorna analiza; Multikriterijsko donošenje odluka; Geoinformacijski sustavi; Fuzzy.
( Analytic Hierarchy Process; Multiple Attributes Decision Making; Multicriteria Decision Making; Geographical Information Systems; Fuzzy. )
Sažetak:
Zemljište ima višedimenzionalnu ulogu u mnogim globalnim procesima. Održivo planiranje i upravljanje zemljišnim resursima ima važnu ulogu u razvoju lokalne i globalne sredine. Proces planiranja, upravljanja i donošenja odluka u vezi sa zemljišnim resursima uvijek uključuje više kriterija uz pomoć kojih se ostvaruje traženi cilj. Sustavan pristup obuhvaća multikriterijske i multidimenzionalne probleme i olakšava donošenje složenih odluka. Geografski informacijski sustavi (GIS) naveliko se primjenjuju u inventarizaciji, analizi i vizualizaciji, iako se u planiranju i donošenju odluka potencijal takvih sustava, zbog njihove ograničene sposobnosti reprezentiranja prosudbe, vrijednosti i mišljenja na temelju kojih se odluke donose, nije mogao u potpunosti iskoristiti. Integracijom GIS sustava i multikriterijskih metoda donošenja odluka ta se ograničenost može prevladati . Cilj ovog istraživanja je napraviti preliminarne procjene zona osjetljivosti na klizišta u okviru zaštite okoliša u Gradu Zagrebu. Baze podataka u geoinformacijskom sustavu sastavljene su na temelju podatka iz topografskih i geoloških karata. Težinski faktori, analitičko hijerarhijski proces te metode fuzzy logike, korišteni su za utvrđivanje utjecaja pojedine klase za svaki faktor, za određivanje težina svakog faktora, a kombiniranjem više kriterija sastavljene su karte osjetljivosti na klizišta. Rezultati daju težinske koeficijente utjecajnih faktora i omogućavaju učinkovitije utvrđivanje zona ugroženosti u Gradu Zagrebu. Osim toga, uz pomoć sustava neposredno se poboljšava procjena i olakšava donošenje odluka u vezi s brdovitim lokacijama što istodobno širi potencijal tih sustava.
Projekt / tema: 007-0072974-1599
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Geodezija
Upisao u CROSBI: imedved@geof.hr (imedved@geof.hr), 25. Stu. 2011. u 10:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4