crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 570247

Disertacija

Autor: Vuksanović, Irena
Naslov: Mogućnosti digitalnih radiodifuznih multimedijskih informacija za modernizaciju obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj
( Possibilities of digital radiobroadcast multimedia information for modernization of Republic of Croatia educational system )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 17.04.
Godina: 2008
Stranica: 193
Mentor: Boras, Damir ; Zovko-Cihlar, Branka
Ključne riječi: informacijsko komunikacijske tehnologije (ICT); obrazovanje; e-učenje; m-učenje; multimedijske komunikacije; nove mogućnosti; ruralna područja; udaljeni otoci; digitalizacija; DVB-T; DVB-H
( information communication technology (ICT); education; e-learning; m-learning; multimedia communications; new opportunities; rural locations; remote islands; digitalization; DVB-T; DVB-H )
Sažetak:
U radu je obrađena temeljna infrastruktura europskog informacijskog društva kao i tehnološki aspekti koje donosi digitalizacija, kao jedna od ICT i njezino uvođenje na razini europskih država. Obrađena je struktura učenja na daljinu uz pomoć ICT i njegova kronologija razvitka. Daljnji stupanj napredovanja tehnologije za obrazovne potrebe analiziran je kroz učenje uz pomoć mobilnih tehnologija. U radu su konstatirane specifičnosti trenutačne hrvatske situaciju u pogledu korištenja ICT u obrazovnom sustavu. Iako se u državnim dokumentima navodi mogućnost modernizacije obrazovnog sustava uz pomoć ICT i ona se provodi, mnoga su područja nedefinirana a niti u jednoj od strategija ne spominje se mogućnost tehnološke modernizacije obrazovnog sustava uz pomoć digitalnih multimedijskih radiodifuznih informacija za potrebna područja. E-učenje ja kao proces na početku uvođenja u hrvatski obrazovni sustav, i to ponajprije na sveučilišnoj razini, dok se o m-učenju još ne govori, odnosno prema službenim podacima nisu zabilježene inicijative. Analizom je utvrđena činjenica da otoci imaju specifične potrebe za odvijanje nastave. Prijedlog rješenja za implementaciju digitalnih multimedijskih radiodifuznih informacija u obrazovni sustav RH temelji se na prednosti koje omogućuje javna televizija s velikim brojem digitalnih kanala. Model koji bi bio adekvatan za premošćivanje pojedinih problema je primjena mobilne tehnologije pomoću resursa DVB-T odnosno DVB-H za prijam određenih nastavih sadržaja.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Elektrotehnika,Informacijske i komunikacijske znanosti,Pedagogija
Upisao u CROSBI: ivuksanovic@nsk.hr (ivuksanovic@nsk.hr), 7. Vel. 2012. u 12:03 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4