crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 574479

Disertacija

Autor: Kardov, Kruno
Naslov: Vojni prostori u Hrvatskoj: socioprostorni aspekti vojne prisutnosti u lokalnoj zajednici
( Military spaces in Croatia: sociospatial aspects of military presence in local community )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 24.02.
Godina: 2012
Stranica: 186
Mentor: Žunec, Ozren
Ključne riječi: društvena proizvodnja prostora; vojni prostor; Hrvatska vojska; prenamjena vojnih nekretnina; globalno restrukturiranje; slunjski vojni poligon
( social production of space; military space; Croatian military; conversion of military estate; global restructuring; Slunj military training ground )
Sažetak:
Doktorski rad se bavi analizom vojnih prostora u Hrvatskoj kroz pristup društvene proizvodnje prostora te se obrađuju utjecaji koje vojska vrši na lokalnu zajednicu kroz vojno korištenje, regulaciju i reprezentaciju prostora. Nastoji se pokazati da su procesi monopolizacije nasilja od države rezultirali izolacijom vojske i stvaranjem specifično vojnog prostora koji je u modernom poretku odvojen od civilnoga društva. Promjene u vojskama zapadnih zemljama u posljednjih nekoliko desetljeća imaju pak za posljedicu restrukturiranje vojne i društvene sfere i u konačnici destabilizaciju razlika društvene i vojne sfere, civila i vojnika, rata i održavanja reda. Kao što društveni odnosi u procesu globalnoga restrukturiranja prolaze kroz procese deteritorijalizacije i reteritorijalizacije, tako i vojske u sve većoj mjeri djeluju u međunarodnim savezima i koalicijama. U radu se posebno analizira razvoj i transformacija Hrvatske vojske kroz procese prenamjene vojnih nekretnina i različite reformske inicijative koje u vojnu sferu unose tržišne mehanizme i koje za cilj imaju učinkovito korištenje prostornih i drugih vojnih resursa. Analiziraju se nove mjere regulacije i korištenja vojnog prostora kroz bilateralne i multilateralne vojne sporazume te različite civilne planove i razvojne strategije. Kroz studiju slučaja slunjskog vojnog poligona pokazuju se procesi stvaranja vojnog prostora i transformacije u transnacionalnu vojnu lokaciju. Rad predstavlja prvi pokušaj znanstvene analize vojnih prostora u Hrvatskoj i utjecaja vojne prisutnosti na lokalnu zajednicu.
Projekt / tema: 130-1301180-0914
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Sociologija
Upisao u CROSBI: kkardov@ffzg.hr (kkardov@ffzg.hr), 19. Ožu. 2012. u 14:37 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4