crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 577113

Časopis

Autori: Kotarac Knežević, Ana; Legović, Izak; Knežević, Goran
Naslov: SVETA APOLONIJA U CRKVAMA POREČKE I PULSKE BISKUPIJE
( ST. APOLLONIA IN CHURCHES OF THE POREČ AND PULA DIOCESES )
Izvornik: Acta stomatologica Croatica (0001-7019) 46 (2012), 1; 3-15
Vrsta rada: izvorni znanstveni rad
Ključne riječi: etnostomatologija; XV. do XX. stoljeće; medicina i religija; sveci zaštitnici; sveta Apolonija; Porečka i Pulska biskupija; Istra; Hrvatska
( ethnodentistry; XV to XX century; medicine and religion; patron saints; St. Apollonia; Poreč and Pula dioceses; Istria; Croatia )
Sažetak:
Svrha rada bila je istražiti gdje se i na koji način pojavljuju ikonografski prikazi svete Apolonije u sakralnim građevinama 135 župa i 9 dekanata Porečke i Pulske biskupije u Istri. Kao izvor informacija poslužila je knjiga „Crkva u Istri povijesna i kulturna baština „ autora Ivana Milotića. Temeljem navoda u knjizi o ikonografskim prikazima svete Apolonije posjećene su sve crkve gdje oni postoje, kao i mjesta do kojih smo došli usmenim obavijestima lokalnog stanovništva i raščlambom druge hagiografske literature. Posjećeno je 17. crkava u 16 župa i 8 dekanata. Ikonografski prikazi svete Apolonije spominju se u literaturi na 16 mjesta u 15 crkava, a njihovo postojanje utvrđeno je na 17 mjesta u 16 crkava. Svetica se prikazuje na slikama na platnu, zidnim freskama, drvenim ili gipsanim kipovima. U najvećem broju slučajeva nalazi se na glavnim ili postraničnim oltarima što govori o tome koliko je svetica bila štovana u puku. Vrlo je često s drugim svecima ili sveticama zaštitnicama od bolesti. Crkvene građevine u kojima su nađeni ikonografski prikazi svetice bile su iz raznih razdoblja od XV. do XX. stoljeća. Najviše je bilo prikaza svetice iz XVIII. stoljeća, ali ima i onih iz ranijih razdoblja – prikaz na freskama iz 1474. Vincenta od Kastva i crkva svete Apolonije iz 1649. Štovanje svete Apolonije i drugih svetaca zaštitnika od bolesti bilo je u Istri prisutno od, davnina i govori nam o tome da je zdravstvena skrb često bila izvan okvira struke, a puk prepušten zazivanju blagoslova pojedinih svetaca, pa tako i svete Apolonije. Prikazani podatci donose također i jasne pokazatelje o vrijednoj sakralnoj umjetničkoj baštini.
Izvorni jezik: HRV-ENG
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Dentalna medicina
Puni text rada: 577113.sSVETA_APOLONIJA_U_POREKOJ_I_PULSKOJ_BISKUPIJI.doc (tekst priložen 16. Tra. 2012. u 19:35 sati)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: SVETA APOLONIJA U CRKVAMA POREČKE I PULSKE BISKUPIJE
Upisao u CROSBI: akotarac@sfzg.hr (akotarac@sfzg.hr), 16. Tra. 2012. u 18:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4