crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 587895

Disertacija

Autor: Babić, Ana
Naslov: Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije
( Microbiological Quality of Cakes in Primorsko Goranska County )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 12.7.
Godina: 2012
Stranica: 37
Mentor: Linšak, Željko
Neposredni voditelj: Gobin, Ivana
Ključne riječi: mikrobiologija hrane; kolači; monitoring
( food microbiology; cakes; monitoring )
Sažetak:
Kolači se kao lako kvarljive namirnice ubrajaju u rizične namirnice zbog zdravstvenih, ali i gospodarskih posljedica. Pravilno rukovanje navedenim namirnicama, te skladištenje, transport, držanje u hladnom lancu nužni su za osiguranje zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti za potrošače. Kako bi se analizirala zdravstvena ispravnost kolača obrađenih na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije u vremenskom razdoblju od 1.1.2009. do 31.12.2010. analizirano je 759 uzoraka kolača. Tijekom 2009. godine uzorkovano je 428 kolača, od čega je mikrobiološki neispravno bilo 30, 37 %, dok je u narednoj godini broj neispravnih uzoraka bio 27 % od ukupno 331 uzorka. Kao uzrok zdravstvene neispravnosti najveći udio, tijekom dviju godina u kojima je provedeno istraživanje, činile su bakterije iz porodice Enterobacteriaceae. Tijekom 2009. godine njihov udio je bio 25 %, a tijekom 2010. godine bilježi se pad broja enterobakterija za 2, 9 % te je njihov konačan udio tijekom 2010. godine bio 22, 1 %. Broj aerobnih mezofilnih bakterija tijekom dvije godine bilježi povećanje broja bakterija. Osim aerobnih mezofilnih bakterija, zabilježena je povećanje prisutnosti bakterije Staphylococcus aureus u uzorcima kolača. Rezultati dvogodišnjeg istraživanja pokazuju poboljšanje mikrobiološke ispravnosti kolača, uz povećanje dodatne pozornosti na higijenske mjere tijekom proizvodnje, čuvanja i tijekom rukovanja kolačima i to sve u svrhu smanjenja mikrobiološki neispravnih uzoraka u kojima su utvrđeni pripadnici iz porodice Enterobacteriaceae i sve prisutnije aerobne mezofilne bakterije.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: gobiniv@medri.hr (gobiniv@medri.hr), 16. Srp. 2012. u 14:52 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4