crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 599696

Zbornik radova

Autori: Žic, Elvis; Palinić, Nana; Čebuhar, Larsen; Kajapi, Ivan
Naslov: Brana i akumulacija Valići na vodotoku Rječine
( Dam and Valići Water Storage Facility on the Rječina Watercourse )
Izvornik: V. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini posvećena temi Rijeka i industrijsko graditeljsko naslijeđe - baština arhitekture i građevinarstva : Zbornik sažetaka = 5th International conference on industrial heritage thematically related to Rijeka and the industrial building heritage - architecture and civil engineering heritage : Collection of summaries / Palinić, Nana (ur.). - Rijeka : Pro Torpedo , 2012. 48-49.
Skup: V. Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini posvećena temi Rijeka i industrijsko graditeljsko naslijeđe - baština arhitekture i građevinarstva (5 ; 2012)
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 25.-26.05.2012.
Ključne riječi: brana Valići; akumulacija Valići; Rječina; HE Rijeka
( Valići dam; Valići storage facility; Rječina; HE Rijeka )
Sažetak:
Podzemne vode u slivu Rječine dio su širega drenažnog područja s hidrogeološki definiranim slivnim područjem od oko 395 km2. Geološka građa slivnog područja pretežno je formirana od vapnenca i dolomita koji su uglavnom nastali u razdoblju jure, krede i eocena, s iznimkom područja Orehovice koja pripada tercijaru. Istražni geološki radovi s kraja 19. i početka 20. stoljeća stvorili su tendencije za izgradnju nekoliko vrlo važnih hidrotehničkih objekata, pretežito akumulacija. Težnja za neprekidnim razvojem grada iziskivala je sve veću potrošnju električne energije. Tako se početkom 20. stoljeća javljaju prve ideje o iskorištavanju vodotoka Rječine u energetske svrhe. Jedan od glavnih nerealiziranih projekata bila je studija izgradnje hidroelektrične centrale između Grohova i Pašca, koju je 1903. izradio inženjer PálHolfeld. Projekt je predviđao izgradnju brane i akumulacije u blizini Grohova, na temelju kojega bi se ostvario protok od 3, 4 m3/s vode, nužan za pokretanje turbina. Postojale su i studije i projekti o izgradnji akumulacije Zoretići 1921. (Nacionalno udruženje za razvoj elektrike iz Milana), volumena 16, 5 mil. m3, koja je trebala služiti i za vodoopskrbu i za energetiku. Zbog problema potapanja pedesetak kuća u selu Kukuljani, kao drugo rješenje razmatrana je malo uzvodnija izgradnja akumulacije Kukuljani, volumena 8, 0 mil. m3. Danas grad Rijeku opskrbljuje visokotlačno derivacijsko postrojenje HE Rijeka koje proizvodi električnu energiju od 1968., nakon što je 1966. izgrađena akumulacija (kompenzacijski bazen) Valići s istoimenom armiranobetonskom branom nedaleko od sela Grohovo. Izgradnja akumulacije Valići trajala je od 1964. do 1966. Projektne radove proveo je Elektroprojekt d.o.o. Zagreb, a izvođač je bila Hidroelektra. Voda iz akumulacije se preko dovodnoga tlačnog tunela usmjerava na postrojenje HE Rijeka, locirana u donjem toku, neposredno uz izvor Zvir. U radu je opisana brana i akumulacija Valići, kao i neostvareni projekti koji su prethodili njezinoj izgradnji. Dan je i prikaz hidrauličkih i tehničkih parametara brane Valići te njezine usko povezane HE Rijeka.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv-eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Arhitektura i urbanizam,Građevinarstvo
Upisao u CROSBI: nana.palinic@gradri.hr (nana.palinic@gradri.hr), 23. Lis. 2012. u 19:35 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4