crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 620999

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Uvanović, Željko; Drozdek, Iva
Naslov: I vampiri (i vampirice) samo su ljudi. O pozitivnom vampirskom sympathy turn-u u književnosti i popularnoj kulturi
( Vampires (and Vampiresses) are just people. About the positive sympathy turn in literature about vampires and in popular culture )
Knjiga: SANJARI I ZNANSTVENICI. Zbornik radova u čast 70- godišnjice rođenja Branke Brlenić-Vujić
Urednik/ci: LIOVIĆ, Marica
Izdavač: Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Grad: Osijek
Godina: 2013
Raspon stranica:: 207-220
Ukupni broj stranica u knjizi:: 886
ISBN: 978-953-314-051-3
Ključne riječi: Vampir, mit, transformacija, urbano, Dracula, Hollinger, Gordon, Auerbach, Twighlight, Vampirski dnevnici, id, superego, psiha, seksualni tabu, sympathy turn.
( Vampire, myth, transformation, urban, Dracula, Hollinger, Gordon, Auerbach, Twighlight, Vampire Diaries, id, superego, psyche, sexual taboo, sympathy turn )
Sažetak:
Mit se o vampirima stoljećima provlačio kroz razne kulture, s vremenom se mijenjao i prilagođavao onima koji su ga prenosili. Suvremeni mit o vampiru ne samo da je živ i aktualan u akademskim raspravama te umjetnosti, nego je prisutan i u svakodnevnici. U ovom će se radu prikazati stara slika vampira monstruma koji nakon nekoliko stoljeća nepromijenjenih karakteristika u zadnjem stoljeću mutira u suvremenog pripitomljenog, poželjnog, simpatičnog vampira. Osim onih koju su aktivno stvarali sliku vampira kao što su Polidori, Stoker, Rice, Harris i Meyer, spominju se i oni koji proučavaju vampire (Gordon & Hollinger, McNally, Auerbach, Faust) ali ovaj fenomenom su također analizirala velika imena poput Josepha Campbella, Sigmunda Freuda i Carla Gustava Junga, čije teze o vampirizmu također ovaj rad kratko pojašnjava. Pregled transformacije staroga vampira u modernog ovaj rad prikazuje u detaljnim usporedbama, ali se i bavi pitanjem zašto se tako brzo dogodila promjena i kako i zašto su vampiri postali toliko simpatični.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija,Znanost o umjetnosti
Upisao u CROSBI: zeljko uvanovic (zuvanovic@ffos.hr), 7. Ožu. 2013. u 00:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4