crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 624854

Časopis

Autori: Knežević, Goran; Kotarac Knežević, Ana
Naslov: Novi prikazi Svete Apolonije u crkvama Svete Katarine u Zagrebu i Vodnjanu
( New illustrations of St. Apollonia in the churches of St. Catherine in Zagreb and Vodnjan )
Izvornik: Acta stomatologica Croatica (0001-7019) 47 (2013), 1; 58-63
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: dentalna medicina i religija; sveci zaštitnici; aveta Apolonija; Akademska crkva svete Katarine; Zagreb; crkva svete Katarine djevice i mučenice; Vodnjan
( dental medicine and religion; patron saints; Saint Apollonia; Academic Church of St. Catherine; Zagreb; Church of St. Catherine Virgin and Martyr; Vodnjan )
Sažetak:
Svrha rada bila je opisati kapelu svete Apolonije u Akademskoj crkvi svete Katarine u Zagrebu zbog činjenice da se u njoj osim do sada opisivane oltarne pale koja prikazuje sveticu nalazi i stucco reljef koji prikazuje Mučeništvo svete Apolonije, a koji do danas u stomatološkoj literaturi nije opisan. Opisuju se svi likovni, kiparski i reljefni elementi kapele te procjene likovnih stručnjaka o njihovoj atribuciji i vrijednosti. Potpuno drugačiji je slučaj s ikonografskim prikazom svete Apolonije u romaničkoj crkvi svete Katarine djevice i mučenice iz Vodnjana . Riječ je naime o nedavnome otkriću fresaka u toj crkvi koja potječe iz XIV. Restauratorskim radovima započetim 2012. konzervatori i restauratori Odjela za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskoga restauratorskog zavoda otkrivene su freske nepoznatog autora ispod cementnog sloja žbuke, a na njima i lik svete Apoloonije. Prvi je primjer u Akademskoj crkvi svete Katarine jasno vidljiv, ali je ostao neprimjećen autorima koji su u stomatološkoj literaturi opisivali oltarnu palu koja prikazuje sveticu, a drugi u crkvi svete Katarine u Vodnjanu bio je nevidljiv i slučajno je otkriven prilikom restauracije fresaka koje su bile prekrivene žbukom. Oba se opisuju s namjerom da bi se u stomatološkoj periodici osim struke našlo što više prikaza svete Apolonije te dobilo stvarno stanje o ikonografskim prikazima svetice u Hrvatskoj, a sadržaji likovne umjetnosti u bliskoj vezi sa dentalnom medicinom postali dostupni čitateljstvu.
Projekt / tema: 065-0000000-0424
Izvorni jezik: HRV-ENG
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Dentalna medicina,Teologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=145264
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Novi prikazi Svete Apolonije u crkvama Svete Katarine u Zagrebu i Vodnjanu
Upisao u CROSBI: Ana Kotarac (akotarac@sfzg.hr), 7. Tra. 2013. u 23:08 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4