crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 638964

Disertacija

Autor: Zoričić, Petra
Naslov: Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum
( General and functional characteristics of selected probiotic strains of Lactobacillus plantarum )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 28.9.
Godina: 2012
Stranica: 80
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: probiotičke kulture; L. plantarum; adhezija; Caco-2 stanice; S. Typhimurium
( probiotic culture; L. plantarum; adhesion; Caco-2 cells; S. Typhimurium )
Sažetak:
Kako bi se tretirali kao probiotici, mikroorganizmi moraju zadovoljavati niz zahtjeva. Posljednjih godina interes za istraživanjem probiotičkih sojeva raste, upravo zbog njihovih blagotvornih svojstava. Cilj ovog rada bio je ispitati potencijalne opće probiotičke karakteristike triju sojeva L. plantarum (A, B i S1), što uključuje osjetljivost na prisutnost soli (NaCl), žučnih soli, utjecaj temperature inkubacije na bakterijski rast, te osjetljivost navedenih sojeva na određene antibiotike. Osim općih karakteristika, promatrane su i funkcionalne karakteristike probiotičkih sojeva što ukljućuje adheziju na Caco-2 stanice, te utjecaj ispitivanih sojeva na adheziju S. enterica serotip Typhimurium. S obzirom na rezultate istraživanja, ispitivani sojevi imaju sposobnost preživljavanja u prisutnosti 1% žućnih soli.Nasuprot tome, sojevi su osjetljivi na 5% NaCl. Nadalje, temperatura inkubacije utječe na bakterijski rast. Ukoliko je temperatura inkubacije 4°C, ispitivani sojevi će znatno sporije rasti u odnosu na rast pri temperaturi inkubacije od 25°C. Od tri ispitivana soja jedino je L. plantarum soj A rezistentan na djelovanje gentamicina, dok je rezistencija prema oksacilinu, vankomicinu i tetraciklinu karakteristika sva tri soja. Rezultati pokazuju da sva tri soja adheriraju na Caco-2 stanice, te značajno smanjuju adheziju S. Typhimurium. Zaključno, sva tri ispitivana soja L. plantarum posjeduju potrebna svojstva probiotičkih kultura te slijede daljnja ispitivanja na in vivo modelima.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 7. Kol. 2013. u 08:35 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4