Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 652314

Disertacija

Autor: Šerifović, Jasmina
Naslov: Utjecaj izlaganja povišenoj temperaturi na odnos bakterije Campylobacter jejuni i amebe Acanthamoeba castellanii
( The impact of high temperature on the relationship between Campylobacter jejuni and amoeba Acanthamoeba castellanii )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 26.09.
Godina: 2013
Stranica: 38
Mentor: Gobin, Ivana
Neposredni voditelj: Vučković, Darinka
Ključne riječi: Campylobacter jejuni ; Acanthamoeba castellanii ; izlaganje povišenoj temperaturi ; adhezija ; kokultivacija
( Campylobacter jejuni ; Acanthamoeba castellanii ; temperature effect ; adhesion ; cocultivation )
Sažetak:
U razvijenim zemljama Campylobacter jejuni ima značajn učinak na zdravlje ljudi i smatra se jednim od vodećih uzročnika bakterijskog gastroenteritisa. Dokazano je da nedovoljno termički obrađena hrana i neklorirana voda predstavljaju faktore rizika u prijenosu ovog patogena i obolijevanju ljudi. Amebe su ubikvitarni organizmi vodenog okoliša. Prilagođene su nepovoljnim uvjetima okoliša (povišene temperature, manjak kisika, kloriranje) te je nebrojeno puta utvrđeno da mogu predstavljati rezervoar za patogene bakterije i tako potpomoći njihovo preživljavanje u okolišu. Rezultati ovog rada pokazuju da C. jejuni (soj 27850 i soj 655) adherira na amebe u velikom broju i nakon izlaganja povišenoj temperaturi. Nakon izlaganja povišenoj temperaturi i kokultivacije s amebama C. jejuni preživljava u ATCC i ATCC mediju bez glukoze. Ne bilježe se značajne razlike u rastu među ispitivanim sojevima C. jejuni. Rezultati pokazuju da kampilobakter nakon 48 sati ne raste u PAGE mediju siromašnom nutrijentima, što ne mora nužno značiti da nije preživio. Moguće je da u ovom mediju prelazi u VBNC oblik. Iz svega navedenog može se zaključiti da i nakon izlaganja C. jejuni nepovoljnim uvjetima dolazi do interakcije ove bakterije i ameba.
Projekt / tema: 062-0621273-1275, 062-0621273-0949
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 6. Stu. 2013. u 13:35 sati