Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 662815

Ostalo

Autori: Kunda, Ivana; Vrbljanac, Danijela
Naslov: Predmet C-4/03 Gesellschaft für Antriebstechnik mbH & Co. KG protiv Lamellen und Kupplungsbau Beteiligungsa KG
( Case C-4/03 Gesellschaft für Antriebstechnik mbH & Co. KG v Lamellen und Kupplungsbau Beteiligungs KG )
Izvornik: Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu (ur. Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana), Pravni fakultet u Rijeci, str. 303.-311.
Vrsta: Prijevod sudske odluke
Godina: 2012
Ključne riječi: Briselska konvencija; postupak u vezi s registracijom ili valjanošću patenta; isključiva nadležnost suda mjesta pohrane ili registracije; deklaratorni zahtjev za utvrđenje povrede
( Brussels Convention; Proceedings concerned with the registration or validity of patents; Exclusive jurisdiction of the court of the place of deposit or registration; Declaratory action to establish no infringement; Question of the patent’s validity raised indirectly )
Sažetak:
Članak 16. stavak 4. Konvencije od 27. rujna 1968. o nadležnosti i ovrsi presuda u građanskim i trgovačkim stvarima, koja je posljednji puta izmijenjena Konvencijom od 29. studenoga 1996. o pristupanju Republike Austrije, Republike Finske i Švedske Kraljevine, treba se tumačiti tako da se pravilo o isključivoj nadležnosti njime propisano odnosi na sve postupke u vezi s registracijom ili valjanošću patenta, neovisno o tomu je li pitanje postavljeno u obliku tužbenog zahtjeva ili prigovora. Prvo, dopustiti sudu pred kojim se vodi postupak o glavnom zahtjevu vezanom uz patent, kao što je tužbeni zahtjev zbog povrede ili utvrđenja da nije bilo povrede, neizravno utvrđenje nevaljanosti predmetnog patenta narušilo bi obvezujuću prirodu pravila o nadležnosti propisanim ovim člankom i zaobišlo bi njegovu prisilnu prirodu. Drugo, mogućnost koja na ovaj način nastaje imala bi učinak povećavanja osnova nadležnosti i bila bi odgovorna za narušavanje predvidljivosti pravila o nadležnosti propisanih Konvencijom i posljedično tomu za narušavanje načela pravne sigurnosti koje je temelj Konvencije. Na kraju, dopustiti, u okviru sustava Konvencije, odluke u kojima sudovi različiti od onih države u kojoj je određeni patent priznat presuđuju neizravno o valjanosti tog patenta također bi povećalo opasnost od suprotstavljenih odluka što Konvencija posebno želi izbjeći.
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 10. Pro. 2013. u 11:43 sati