crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 683325

Disertacija

Autor: Tanuwidjaja, Irina
Naslov: IZOLACIJA I GENETIČKA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA
( Isolation and genetic characterization of the indigenous enterococci )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Agronomski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 17.09.
Godina: 2010
Stranica: 23
Mentor: Skelin, Andrea
Ključne riječi: Istarski sir ; Enterococcus spp. ; PCR ; PCR RAPD
( Istrian cheese ; Enterococcus spp. ; PCR ; PCR RAPD )
Sažetak:
Istarski sir je visokokvalitetni tradicionalni hrvatski proizvod koji se proizvodi iz nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegova specifična organoleptička svojstva pripisuju se metaboličkoj aktivnosti pojedinih autohtonih skupina bakterija mliječne kiseline (BMK) koje su prisutne u mlijeku i siru tijekom zrenja. Sastav i brojnost navedenih populacija varira tijekom procesa fermentacije i zrenja. Unutar skupine bakterija mliječne kiseline značajno mjesto zauzimaju bakterije roda Enterococcus. Standardnim mikrobiološkim metodama potvrđena je prisutnost enterokoka u uzorcima mlijeka, svježeg sira i sireva nakon 30, 60, 90 i 120 dana zrenja. Svi analizirani izolati pripadaju bakterijama roda Enterococcus što ukazuje na visoku selektivnost CATC selektivne podloge korištene za izolaciju enterokoka. Brojnost enterokoka kretala se u rasponu od 3, 49 log CFU/ml svježeg mlijeka do 7, 40 log CFU/g sira nakon 60 dana zrenja što ukazuje da sredinom zrenja zajednica enterokoka ima najveću brojnost, a nakon toga se stabilizira sve do završetka zrenja. Svi izolati su Gram pozitivni koki koji su rasli u zasićenoj 6, 5 % otopini NaCl. PCR metodom potvrđena je identifikacija na razini roda. RAPD metodom izolati za koje je potvrđeno da pripadaju enterokokima svrstani su u 12 različitih grupa čime se uspješno reducirao broj izolata za daljnje analize na razini genotipa.
Projekt / tema: 178-1782128-2123
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Biologija,Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Andrea Skelin (andreasv@agr.hr), 14. Sij. 2014. u 14:13 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4