crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 685595

Zbornik radova

Autori: Bralić, Višnja
Naslov: Motivi iz Ovidijevih Metamorfoza u slikama Giulija Carpionija iz Rijeke
( Ovids'Metamorphoses as a Source of Inspiration for Giulio Carpioni's Rijeka Paintings )
Izvornik: Renesansa i renesanse u umjetnosti Hrvatske. Zbornik radova sa znanstvenih skupova "dani Cvite Fiskovića" održanih 2003. i 2004. godine / Marković. P., Gudelj J. (ur.). - Zagreb : Institut za povijest umjetnosti ; Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , 2008. 333-340 (ISBN: 978-953-6106-75-2).
Skup: VII. i VIII. Dani Cvita Fiskovića: Renesansa i renesanse u umjetnosti Hrvatske
Mjesto i datum: Orebić, Korčula, Šibenik, Dubrovnik, Kotor, 3-7. 10. 2003. i 6.-10. 10. 2004.
Ključne riječi: mletačko slikarstvo; ikonografija; 17. stoljeće; Giulio Carpioni; Irida u kraljevstvu Hypnosa; Deukalionov potop; Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja; Rijeka
( venetian painting; iconography; 17th century; Giulio Carpioni; Iris in the Realm of Hypnos; Deucalion's flood; Maritime and Historical Museum of Croatian Littoral; Rijeka )
Sažetak:
Dvije slike Giulija Carpionija iz zbirke Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci potakle su istraživanje o slikaru i intelektualnoj klimi prve polovice 17. stoljeća u Vicenzi. U djelima Irida u kraljevstvu Hypnosa i Deukalionov potop Carpioni evociranjem antičkog svijeta mitova nadahnutog literarnim izvorima, stvara osobnu umjetničku viziju blisku poetskoj imaginaciji N. Poussina i P. Teste. Gotovo neiscrpne mogućnosti iščitavanja alegorijskih i simboličkih sadržaja nadovezuju se na kjiževnost tog vremena gomilanjem neobičnih i neočekivanih metafora, postupkom koji je izražen u credu G. B. Marina "pjesnikov je cilj začuditi". Navedenim temama iz Ovidijevih Metamorfoza, Carpioni se gotovo opsesivno vraćao, više puta ih varirajući. Slike iz Rijeke uspoređene su s drugim djelima iste teme i smještene u kasnu fazu slikarove produkcije. Riječkim pandanima zbog istovjetnog formata i kompozicijskog rješenja pridružena je i treća slika: Silenov trijumf iz privatne zbirke u Vicenzi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 101-1012654-2653
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest umjetnosti
Upisao u CROSBI: Visnja Bralic (vbralic@h-r-z.hr), 25. Sij. 2014. u 12:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4