crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 693659

Disertacija

Autor: Temunović, Martina
Naslov: Utjecaj ekoloških čimbenika na genetičku varijabilnost poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl, Oleaceae)
( Influence of ecological factors on genetic variation of Fraxinus angustifolia Vahl (Oleaceae) )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 23. 10.
Godina: 2013
Stranica: 110
Mentor: Prof. dr. sc. Jozo Franjić ; Izv. prof. dr. sc. Zlatko Liber
Ključne riječi: Fraxinus angustifolia; genetička varijabilnost; heterogenost okoliša; modeli ekološke niše; klimatske promjene; hibridne zone
( Fraxinus angustifolia; genetic variation; environmental heterogeneity; ecological niche modelling; climate change; hybrid zones )
Sažetak:
Ciljevi ove disertacije bili su utvrditi genetičku varijabilnost populacija poljskog jasena u različitim staništima na području Hrvatske i Europe, istražiti utjecaj ekoloških čimbenika i klimatskih promjena na unutarvrsnu genetičku varijabilnost, te istražiti razinu i mehanizme hibridizacije s običnim jasenom. U mediteranskoj regiji Hrvatske utvrđena je značajno niža unutarpopulacijska genetička raznolikost i veća međupopulacijska divergencija u odnosu na kontinentalnu regiju. Nadalje, varijabilnost okoliša značajno je korelirana s genetičkom varijabilnošću. Rezultati ukazuju da heterogeni okoliš potiče ekološko i genetičko odvajanje populacija, da istraživane populacije u Hrvatskoj potencijalno predstavljaju dva ekotipa (kontinentalni i mediteranski), te potvrđuju važnu ulogu ekoloških čimbenika u oblikovanju genetičke varijabilnosti. U Europi je utvrđen gradijent genetičke varijabilnosti koja značajno opada u dva smjera: od zapada prema istoku, te od sjevera prema jugu. Predviđene klimatske promjene ukazuju na mogućnost pomicanja rasprostranjenosti poljskog jasena i njegovih hibrida prema višim geografskim širinama, kao i na negativan utjecaj na ukupnu razinu genetičke varijabilnosti i adaptivni potencijal vrste. Buduća utočišta tijekom klimatskih promjena za poljski jasen predviđena su u sjevernom dijelu današnjeg areala. Naime, u ovim područjima nalaze se populacije s najvišom genetičkom varijabilnošću, a stanište će i u budućnosti ostati povoljno. Stvaranje hibridnih populacija između poljskog i običnog jasena omogućeno je na područjima gdje im se ekološke niše preklapaju, dok mraz te ljetne temperature i oborine ograničavaju stvaranje hibridnih zona.
Projekt / tema: 068-0680722-0564, 0068999
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Biologija,Šumarstvo
Upisao u CROSBI: Martina Temunović (mtemunovic@sumfak.hr), 10. Tra. 2014. u 12:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4