crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 698522

Časopis

Autori: Gobin, Ivana; Vučković, Darinka; Lušić, Dražen
Naslov: Antibakterijska svojstva meda
( Antibacterial properties of honey )
Izvornik: Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka (0025-7729) 50 (2014), 2; 150-157
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: antibiotska rezistencija ; antimikrobna tvar ; bakterije ; med
( antibiotic resistance ; antimicrobial agent ; bacteria ; honey )
Sažetak:
Globalni problem bakterijske rezistencije na antibiotike uzrok je potrage za novim antimikrobnim lijekovima. Zbog toga se mnogo očekuje od meda koji ima antimikrobno djelovanje na bakterije otporne na djelovanje antibiotika. Za antibakterijsku aktivnost meda odgovorno je više komponenti prisutnih u medu, u koncentracijama koje se razlikuju kod raznih vrsti meda. Nepredvidiva antibakterijska aktivnost meda, koja nije standardizirana, može otežati njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa radi uočenih varijacija u in vitro antibakterijskoj aktivnosti različitih vrsta meda. Trenutačno se na tržištu može naći nekoliko vrsti meda sa standardiziranim razinama antibakterijskog djelovanja, od kojih je najpoznatiji med manuke (lat. Leptospermum scoparium).
Projekt / tema: 062-0621273-1275, 062-0621273-0949
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Biotehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Antibakterijska svojstva meda
Upisao u CROSBI: Darinka Vučković (darinka.vuckovic@uniri.hr), 28. Svi. 2014. u 09:57 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4