crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 699927

Zbornik radova

Autori: Tatalović Vorkapić, Sanja; Lončarić, Darko
Naslov: Posreduje li profesionalno sagorijevanje učinke osobina ličnosti na zadovoljstvo životom odgajatelja predškolske djece?
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, 11.-13. travnja 2013., Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11.-13. travnja 2013.
Ključne riječi: odgojitelji; osobine ličnosti; profesionalno sagorijevanje; zadovoljstvo životom
Sažetak:
Zadovoljstvo životom jednog odgojitelja vrlo je važno za njegov kvalitetan rad u kontekstu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. S obzirom na važnost ove teme a postojeću zanemarenost u njezinoj zastupljenosti u znanstvenim istraživanjima, cilj ovog rada je bio analizirati zadovoljstva životom odgojitelja i posreduje li profesionalno sagorijevanje učinke osobina ličnosti na njihovo zadovoljstvo životom. S obzirom na dosadašnja istraživanja, očekivala se prosječna razina zadovoljstva života kod odgojitelja predškolske djece, izravan utjecaj ekstraverzije i neuroticizma, te značajno posredovanje profesionalnog sagorijevanja na učinke ovih osobina ličnosti. Ispitano je 295 odgojitelja (od toga 4 muškog spola) iz cijele Hrvatske prosječne dobi 37 godina. Tri varijable ispitane su upitnicima samoprocjene: Skalom zadovoljstva životom, Petofaktorskim upitnikom ličnosti i Maslachinim upitnikom sagorijevanja. Rezultati su pokazali značajne izravne utjecaje ekstraverzije i neuroticizma na zadovoljstvo životom odgojitelja, što je potvrdilo nalaze dosadašnjih istraživanja. Osim izravnih efekata ekstraverzija ima i posredan pozitivan efekt na zadovoljstvo životom posredovan smanjenjem emocionalne iscrpljenosti, dok neuroticizam ima posredan negativan efekt na zadovoljstvo životom kroz povećanje emocionalne iscrpljenosti i percepciju smanjenog osobnog postignuća. Otvorenost i savjesnost imaju samo posredne pozitivne efekte na zadovoljstvo životom umanjujući osjećaj smanjenog osobnog postignuća. Depersonalizacija nije pokazala značajan samostalan doprinos objašnjenju zadovoljstva životom, neovisan o ostalim prediktorskim (ličnost) i medijacijskim varijablama, pa nije medijator efekata ličnosti na zadovoljstvo životom. Utvrđeni nalazi su analizirani u kontekstu složenosti ispitanih varijabli i njihovih međusobnih odnosa, kao i važnosti njihovog daljnjeg ispitivanje s obzirom na važnost uloge odgojitelja u procesu ranog učenja i poučavanja.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Znanstveni
Puni text rada: 699927.DRZB2013_knjiga-sazetaka-corr.pdf (tekst priložen 4. Lip. 2014. u 09:46 sati)
Upisao u CROSBI: Sanja Tatalović Vorkapić (sanjatv@ufri.hr), 4. Lip. 2014. u 09:46 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4