crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 703892

Zbornik radova

Autori: Breko Kustura, Hana
Naslov: Aspekti glazbenog repertoara rukopisnog kodeksa nazvanog Missale Romano-Spalatense Nacionalna biblioteka Szecheny, Budimpešta, sign c.l.m.a e. 334, 14. stoljeće
( Aspects of musical repertory from Missale Romano Spalatense kept in the Hungarian National Library Szecheny clmae 334, 14th century )
Izvornik: Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "Splitska hagiografska baština : povijest, legenda, tekst" / Belamarić, Joško, Lučin, Bratislav, Trogrlić, Marko, Vrandečić, Josip (ur.). - Split : Književni krug ; Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta , 2014. 353-369 (ISBN: 978-953-163-394-9).
Skup: Međunarodni znanstveni skup Splitska hagiografska baština : povijest, legenda, tekst
Mjesto i datum: Split, Hrvatska, 26.-26.9.2011.
Ključne riječi: Splitski misal; 14. stoljeće; glazbeni repertoar
( Missal of Split; 14th century; musical repertory )
Sažetak:
U fokusu ovog istraživanja je prikaz i komparativna analiza glazbenih dijelova misala dalmatinske provenijencije iz 14. stoljeća koji se danas čuva u Budimpešti. Misal je atribuiran kao Missale Romano-Spalatense, a sadrži notirana Predslovlja, Kyriale i napjeve Benedicamus domino, te nenotirani trop za melodiju Gloria in excelsis Deo - Spiritus et alme. Zanimljivo je da je cjelokupni Gradual ovog izvora tekstovnim incipitima inkorporiran u glavni tekst misala. Riječ je o kodeksu koji je primarno poznat po tzv. korčulanskim glosama i Odlomku korčulanskog lekcionara na hrvatskom jeziku. Misal je notiran kvadratnom notacijom na sistemu od četiri crte. Pretpostavljalo se da je bio u uporabi reda dominikanaca, što autorica dokazuje argumentima iz dopuna u kalendaru. Njegovu “splitsku” provenijenciju, dosad temeljenu samo na apostrofiranju slavlja splitskog patrona sv. Dujma, autorica dovodi u pitanje, te na temelju analize drugih, hijerahijski također važnih svetačkih slavlja, kao i mise pro rege - za Ljudevita Velikog Anžuvinca (1342.-1382.), upućuje na šire područje Zadra kao mjesto gdje je rukopis najvjerojatnije bio u liturgijsko-glazbenoj uporabi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 101-0000000-2542
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Znanost o umjetnosti
Upisao u CROSBI: Hana Breko (brekoh@hazu.hr), 4. Srp. 2014. u 13:19 sati
Napomene:
Biblioteka Knjiga Mediterana. 76 ; Prinosi i rasprave = Contributiones et studia. 4.  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4