crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 705585

Disertacija

Autor: Ćurković, Dijana
Naslov: Govor Bitelića
( The speech of Bitelić )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 6.6.
Godina: 2014
Stranica: 328
Mentor: Kapović, Mate
Ključne riječi: štokavsko narječje; novoštokavski ikavski dijalekt; Sinj; Bitelić; dijalektološka analiza; inovacije; arhaizmi; stratifikacija
( Štokavian group of dialects; Neoštokavian Ikavian dialect; Sinj; Bitelić; dialectological analysis; inovation; archaisms; stratification )
Sažetak:
Govor Bitelića opisan je sinkronijski, prema građi prikupljenoj na terenu uz pomoć upitnikâ te ekscerpiranoj iz snimki slobodnoga govora i dijaloga govornika svih generacija. Terenska građa uspoređena je s onom zabilježenom u postojećim opisima i potvrđene su tri glavne hipoteze. Prva je da je govor Bitelića reprezentativan za prikaz govora Sinjske krajine i dokazana je po tome što se od njih bitno ne razlikuje te što imaju zajedničke značajke koje nisu potvrđene u drugim novoštokavskim ikavskim govorima. Druga hipoteza, da govori Sinjske krajine čine zaseban tip među novoštokavskim ikavskim govorima Dalmacije te ih je potrebno posebno analizirati u budućim istraživanjima potvrđena je usporedbom s dosad opisanim govorima tog dijalekta. Dokazi za treću tezu, da u govoru Bitelića postoji sociolingvistička unutardijalekaltna stratifikacija, vidljivi su kroz čitavu radnju i posebno opisani u posljednjem poglavlju. U dijalektološkoj analizi potvrđene su značajke novoštokavskih ikavskih govora Dalmacije, kao i značajke koje su posvjedočene samo u govorima okolice Sinja. Osim toga, promatraju se arhaične i inovativne značajke. Ustanovljena je sociolingvistička stratifikacija prema dobi i stupnju obrazovanja, a o stratifikaciji prema spolu doneseni su uvjetni zaključci.
Projekt / tema: 212-2120920-0897
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 705585.Doktorat_Curkovic.pdf (tekst priložen 17. Srp. 2014. u 11:47 sati)
Upisao u CROSBI: Dijana Ćurković (dcurkov@ihjj.hr), 17. Srp. 2014. u 11:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4