crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 705641

Disertacija

Autor: Crnković, Goranka
Naslov: Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium
( Synergistic effect of honeydew honey and probiotic bacteria Lactobacillus plantarum on Salmonella enterica serotype Typhimurium growth )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 15.07.
Godina: 2014
Stranica: 63
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: medun; sinergističko djelovanje; Lactobacillus plantarum; Salmonella Typhimurium
( honeydew honey; synergistic effect; Lactobacillus plantarum; Salmonella Typhimurium )
Sažetak:
Med je namirnica koja posjeduje ljekovita i antimikrobna svojstva. Dokazano je i prebiotičko djelovanje meda na probiotičke bakterije koje kao dio prirodne mikroflore organizma imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja te borbi protiv bolesti i različitih patogenih mikroorganizama. Jedna od najkvalitetnijih, iako još uvijek relativno nepoznatih vrsta meda su meduni. Zbog toga je kroz ovaj rad ispitano antimikrobno, prebiotičko i sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum. Rezultati su pokazali kako meduni imaju antimikrobno djelovanje protiv bakterijeSalmonella enterica serotip Typhimurium, kako imaju prebiotičko djelovanje na probiotičku bakteriju Lactobacillus plantarum te kako u kombinaciji s L. plantarum sinergistički djeluju kao antimikrobni agens prema patogenoj bakteriji Salmonella enterica serotip Typhimurium. Meduni ne pojačavaju autoagregaciju Lactobacillus plantarum, ali poboljšavaju njegove fermentacijske sposobnosti. Stoga bi se mogli koristiti u liječenju različitih infekcija te u prehrambenoj industriji za sprečavanje kvarenja hrane.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 17. Srp. 2014. u 13:52 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4