crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 721041

Disertacija

Autor: Jozić, Ružica
Naslov: Priprema kompleksa Fe 2+ i Fe 3+ s nekim organskim ligandima
( Preparation of the complex Fe 2+ and Fe 3+ with some organic ligands )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Odjel za biologiju
Sveučilište: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Osijek
Datum: 07.02.
Godina: 2014
Stranica: 71
Mentor: Marković, Berislav
Neposredni voditelj: Šter, Anamarija
Ključne riječi: kompleksni spojevi; infracrvena spektrofotometrija; termička analiza (TGA/DSC)
( Coordination complex; Infrared spectroscopy; Thermal analysis (TGA/DSC) )
Sažetak:
U okviru ovog diplomskog rada pripremani su kompleksni spojevi željeza i nekih organskih liganada. Kao polazni spojevi uzete su neke od soli željeza (željezo (II) sulfat heptrahidrat (Fe(SO)4 x 7H2O) , i željezo (III) nitrat nonohidrat, (Fe(NO3)3 x 9 H2O)) koje su miješane sa solima organskih kiselina (vinskom (C4H6O6), limunskom (C6H8O7), oksalnom (C2H2O4), ftalnom (C8H6O4) i anhidrid maleinskom kiseline (C4H2O3)) i etilendiamintetraocten kiselinom EDTA (C10H16N2O2) od kojih su također pripremljene vodene otopne. Reakcijske smjese pripremljene su tako da su vodene otopine Fe2+ i Fe3+ - iona pomiješane s vodenim otopinama organskim kiselinama i EDTA u različitim omjerima i koncentracijama. Iz otopina u kojima se pojavio produkt u obliku kristala, produkti su izolirani i analizirani IR spektrofotometrijom u svrhu identifikacije i određivanja prisutnosti odgovarajućih kompleksa. Očitavanjem IR spektrova ustanovljeno je da su kompleksi spojevi dobiveni u reakcijama Fe2+ i Fe3+ iona s oksalnom kiselinom i EDTA u svim istraživanim omjerima. Dobiveni kompleksi su analizirani termogravimetrijskom analizom TGA i diferencijalno pretražnom kalorimetrijom DSC kako bih se odredila njihova termalna svojstva. Rezultati svih analiza upućuju na zaključak da su u reakcijama nastali: željezo (II) oksalat ; FeC2O4 × 2H2O i željezo (III) EDTA ; Na[Fe(EDTA)]× 3H2O.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Kemija
Upisao u CROSBI: Anamarija Ster (aster@kemija.unios.hr), 16. Lis. 2014. u 14:45 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4