crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 722557

Disertacija

Autor: Rumac, Nikolina
Naslov: Utjecaj kontrolirane i nekontrolirane fermentacije na kvalitetu vina Malvazije
( The influence of controlled and uncontrolled fermentation on malvazija wine quality )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 05.09.
Godina: 2014
Stranica: 60
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: alkoholna fermentacija; kvasci; fizikalno – kemijska analiza; senzorna analiza
( alcoholic fermentation; yeasts; physical – chemical analysis; sensory analysis )
Sažetak:
Vino je alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom grožđa ili grožđanog soka. Alkoholna fermentacija predstavlja jednu od osnovnih faza u procesu proizvodnje vina pa je stoga vrlo važno kontrolirati uvjete u kojima se taj proces zbiva. Kvasci su jednostaniĉni eukariotski organizmi koji su glavni nosioci alkoholne fermentacije. U radu se provela analiza uzoraka vina sorte Malvazija koja su dobivena procesom spontane fermentacije i uzoraka vina koja su dobivena procesom kontrolirane fermentacije. Fizikalno – kemijskom analizom određene su koncentracije šećera, ukupnih kiselina i slobodnog sumpornog dioksida u vinu te volumni postotak alkohola. Senzorna analiza podrazumijevala je ocjenu vanjskog izgleda vina (boje i bistroće), mirisa, okusa, ukupnog dojma i prepoznatljivosti sorte od koje je vino proizvedeno. Rezultati analize pokazali su kako se vina dobivena spontanom i kontroliranom fermentacijom znatno razlikuju. Razlika se očituje u fizikalno – kemijskim parametrima te u organoleptici, tj. izgledu, boji, okusu i mirisu. Vina dobivena kontroliranom fermentacijom ne sadrže nepoželjne mikroorganizme, bistrija su i stabilnija od vina dobivenih spontanom fermentacijom te imaju izražen sortni karakter s naglašenim cvijetnim i voćnim tonovima karakterističnim za sortu Malvazije. U vinima dobivenim kontroliranom fermentacijom očuvale su se primarne i stvorile fine sekundarne arome, a time se poboljšala i ukupna kvaliteta tih vina.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 22. Lis. 2014. u 12:43 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4