crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 740723

Zbornik radova

Autori: Gligo, Nikša
Naslov: Suvremena hrvatska glazba: Pokušaj estetičkog određenja
( Croatian Contemporary Music: An Attempt of Aesthetical Determination )
Izvornik: Hrvatska glazba u XX. stoljeću / Zednik, Vesna (ur.). - Zagreb : Matica hrvatska , 2009. 9-23 (ISBN: 978-953-150-872-8).
Skup: Hrvatska glazba u XX. stoljeću
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22-24.11.2007
Ključne riječi: suvremena hrvatska glazba; estetika
( Croatian contemporary muis; aesthetics )
Sažetak:
Suvremena hrvatska glazba ovdje se uglavnom promatra kao nova hrvatska glazba, uzimajući u obzir neke rasprave o posebnom odnosu između tradicije i inovacija u 20. stoljeću, tj. različite prijedloge periodizacije, naročito pod utjecajem Muzičkog biennala Zagreb, međunarodnoga festivala suvremene glazbe koji je započeo 1961. Pod utjecajem tih inovacija sama je tradicija poprimila posve nov izgled. A to zahtijeva analizu odrednica toga novog izgleda, naročito kroz odnos između folklorne građe i te tradicije (predlaže se osam paradigmatičkih slučajeva), onda s obzirom na obilnu količinu novih glazbeno-scenskih djela skladanih zadnja dva desetljeća, koja pak otkrivaju karakterističan odnos prema posve različitim književnim izvorima koji su poslužili kao libreta, i  konačno  s obzirom i na posvemašnju različitost stilova i tehnika kod mlađe generacije hrvatskih skladatelja (rođenih između 1971. i 1981). Kada bi se pisala knjiga o suvremenoj hrvatskoj glazbi, onda bi se ona trebala temeljiti na subjektivnu izboru paradigmatičnih skladatelja i njihovih skladbi jer se hrvatska suvremena glazba ne može tretirati kao čvrsta cjelina.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Znanost o umjetnosti
Upisao u CROSBI: Sanja Kiš Žuvela (Sanja.Kis-Zuvela@public.carnet.hr), 14. Pro. 2014. u 01:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4