crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 743436

Rad u postupku objavljivanja

Autori: Bralić, Višnja
Naslov: Slikar Cristoforo Tasca između središtâ i periferije
( Cristoforo Tasca between Centres and Periphery )
Izvornik: Radovi Instituta za povijest umjetnosti (0350-3437) (2014)
Status rada: prihvaćen
Ključne riječi: mletačko slikarstvo; barok; Cristoforo Tasca; Venecija; San Pietro di Castello; Sombreno; Clusone; Beč; habsburški dvor; Petar Francetić; Rijeka; Trsat; Krk; Košljun; Karlobag
( Venetian painting; Baroque; Cristoforo Tasca; Venice; San Pietro di Castello; Sombreno; Clusone; Vienna; Habsburg court; Petar Francetić; Rijeka; Trsat; Krk; Košljun; Karlobag )
Sažetak:
Cristoforo Tasca (Bergamo, oko 1667. – Venecija 1737.) određen je pojmom „manjeg mletačkog slikara“ koji veći dio karijere ostvaruje radeći za naručitelje izvan Venecije. U članku se dopunjuju tumačenja Tascinih radova nastalih za naručitelje u sjevernojadranskoj Hrvatskoj, posebno u odnosu na modele i uzore s kojima se slikar susreće u Veneciji na prijelazu stoljeća. Iznose se rezultati istraživanja slikareva opusa u Italiji s analizama očuvanih slika u Sombrenu, Clusoneu te u svetištu crkve San Pietro di Castello u Veneciji. Opus u Hrvatskoj dopunjen je i novim atribucijama u franjevačkom samostanu na Trsatu i na Košljunu te u krčkoj katedrali. Arhivski potvrđeni podaci o smještaju, dataciji i okolnostima narudžbi, osobito za slike u crkvi kapucina u Karlobagu, ukazuju na dosada zanemarenu ulogu Habsburškog dvora u promociji slikara među naručiteljima na našoj obali, otkrivajući istodobno osobitosti i očekivanja periferijske sredine.
Projekt / tema: 101-1012654-2653
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest umjetnosti
Upisao u CROSBI: Visnja Bralic (vbralic@h-r-z.hr), 21. Pro. 2014. u 09:54 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4