crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 779783

Zbornik radova

Autori: Mlinarević, Vesnica; Bogut Irella; Popović, Željko; Brust Nemet, Maja
Naslov: Kopački rit- mjesto promicanja jednakih mogućnosti
( Kopački rit- the Place of Promoting Equal Possibilities )
Izvornik: Kopački rit jučer, danas, sutra 2015./ Kopački rit Past, Present, Future, 2015. / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sonja ; Tot Forjan, Renata (ur.). - Tikveš- Kopačevo : Javna ustanova Park prirode Kopački rit , 2015. 37-38.
ISSN: 1849-8264
Skup: 4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra, 2015./ 4th Symposium with International Participation Kopački rit Past, Present, Future, 2015.
Mjesto i datum: Tikveš- Kopačevo, Republika Hrvatska, 01-02.10.2015.
Ključne riječi: Kopački rit; izvanškolska aktivnost; djeca; inkluzija
( Kopački rit; out-of-school activity; children; inclusion )
Sažetak:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku s partnerom Udruga romskog prijateljstva Luna proveo je projekt Unaprjeđenje položaja djece Roma u odgoju i obrazovanju u Baranji (RO-ufos-luna-MI), financiran sredstvima Europske unije, kroz program IPA IV - u okviru natječaja Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav. Suradnici su na projektu bili Agencija za odgoj i obrazovanje – Podružnica Osijek, Osnovna škola „Dr. Franjo Tuđman“ te Dječji vrtić „Cvrčak“ iz Belog Manastira. Projekt je proveden od kolovoza 2013. do veljače 2015. godine na području Baranje i grada Osijeka. Opći je cilj projekta bio integracija romske djece i socijalno ugrožene djece u odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske. Tome se pridonijelo radom na integraciji romske i socijalno ugrožene djece predškolske i školske dobi u kraće odgojne i obrazovne programe, aktivnosti te izgradnju kompetencija odgojitelja, učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika te studenata za rad u višekulturnoj zajednici. U projektne je aktivnosti bilo uključeno 50 romskih i socijalno ugroženih obitelji, a 120-ero romske djece u dobi 3-11 godina sudjelovalo je u predškolskim, školskim i izvanškolskim aktivnostima. U okviru je sportske izvanškolske aktivnosti organiziran cjelodnevni posjet Kopačkom ritu za 28 romske i djece drugih nacionalnosti u dobi 7-11 godina. Djeca su se vozila autobusom i brodom uz pratnju stručnog vodiča te upoznavala s biljnim i životinjskim svijetom Parka prirode “Kopački rit”. Pogledala su film o Parku prirode, izložbu, park, dvorac Tikveš i meteorološku stanicu. Uz stručno su vodstvo aktivno sudjelovala u nizu aktivnosti poput skakanja u vrećama, povlačenja užeta i lovice. Priroda je Kopačkog rita kroz nerestriktivno okruženje omogućila inkluziju, odnosno ravnopravnost, mogućnost izbora i aktivnu participaciju svih sudionika sportske izvanškolske aktivnosti. Poticalo se uključivanje romske djece u neformalne odgojne i obrazovne aktivnosti koje pomažu u njihovoj socijalizaciji, kreativnosti i stjecanju jezičnih kompetencija. Promicao se kulturni identitet Roma, osvješćivalo potrebe osjetljivih skupina te doprinijelo smanjivanju marginalizacije i diskriminirajućih praksi prema Romima omogućavanjem suradničkih odnosa između romske i neromske djece. Izvanškolska aktivnost provedena dijelom u Kopačkom ritu, kao i druge projektne aktivnosti, doprinijele su uspostavi i ostvarivanju suradnje između djece različite dobi, nacionalnosti i potreba. Upravo se povećanje interakcija među djecom različitih zajednica i osiguravanje visokih standarda školovanja pokazalo kao najučinkovitiji način za smanjivanje predrasuda i društvene udaljenosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija,Pedagogija
Puni text rada: 779783.Mlinarevic_Bogut_Popovic_Brust-Nemet_Jednake_mogucnosti_Kopacki_rit_2015.pdf (tekst priložen 5. Lis. 2015. u 23:27 sati)
Upisao u CROSBI: Maja Brust Nemet (mbrust@ufos.hr), 5. Lis. 2015. u 09:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4