crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 780065

Zbornik radova

Autori: Jurčević Agić, Ivančica; Bogut, Irella; Užarević, Zvonimir; Radić, Magdalena; Popović, Željko
Naslov: Poznavanje divljači nizinskoga zavičaja kod djece mlađe školske dobi.
( Prior knowledge of lower primary children and teacher trainees about local lowland wildlife. )
Izvornik: 4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra, 2015./4th Symposium with International Participation Kopački rit Past, Present, Future, 2015 / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sonja ; Tot Forjan, Renata (ur.) (ur.). - Tikveš- Kopačevo : Javna ustanova Park prirode Kopački rit , 2015. 29-30.
ISSN: 1849-8264
Skup: 4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra, 2015./ 4th Symposium with International Participation Kopački rit Past, Present, Future, 2015
Mjesto i datum: Tikveš - Kopačevo, Republika Hrvatska, 01-02.10.2015.
Ključne riječi: divljač; nizinski zavičaj; učenici; osnovna škola; studenti
( wildlife; lowland; pupils; primary school; students )
Sažetak:
Nastavnim planom i programom za predmet Priroda i društvo u 4. razredu osnovne škole predviđena je obrada sadržaja i osnovnih pojmova o divljači. Zakon o lov-stvu definira divljač kao utvrđene životinjske vrste koje slobodno žive u prirodi, na površinama namijenjenim za uzgoj ili intenzivni uzgoj i razmnožavanje u svrhu lova i korištenja dijelova divljači. Krupna i sitna divljač važne su karike prirodnih hranidbenih lanaca unutar pojedinih ekosustava. Cilj je rada bio ispitati poznavanje divljači nizinskoga zavičaja kod djece mlađe školske dobi te vidjeti postoje li razlike u znanju o divljači kod učenika iz seoske i gradske sredine. Populacija obuhvaćena ovim istraživanjem bili su učenici mlađe školske dobi i to ukupno 62 učenika četvrtih razrednih odjela iz šest osnovnih škola. Istraživanje je provedeno testiranjem. Da bi se utvrdilo poznaju li divljač i budući učitelji, istraživanjem je obuhvaćeno i 37 studenata 3. godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Rezultati pokazuju da su obje skupine učenika uspješno riješile 43 % testa, što govori da učenici ne poznaju dovoljno divljač svojega zavičaja. Nadalje, nije uočena značajnija razlika u znanju učenika iz sela i učenika iz grada. Studenti su riješili 56 % testa te pokazali malo bolje znanje od učenika. Učenici su u prosjeku znali nabrojiti 6, a studenti 8 različitih vrsta divljači nizinskoga zavičaja. Najviše prepoznaju jelena, divlju svinju, lisicu, divljeg zeca, fazana, a od mladunčadi lane. Nazive mužjaka, ženki i mladunaca poznaju loše i slabo ih razlikuju. Rad također sadrži podatke o divljači nizinskoga zavičaja, njihovu nazivu, staništu, izgledu, tjelesnim značajkama, ponašanju, prehrambenim navikama i načinu života.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija,Pedagogija
Puni text rada: 780065.Jurcevic-Agic_Bogut_Uzarevic_Radic_Popovic_Poznavanje_divljaci_Kopacki_rit_2015.pdf (tekst priložen 5. Lis. 2015. u 23:52 sati)
Upisao u CROSBI: Željko Popović (popovic@foozos.hr), 5. Lis. 2015. u 23:52 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4