crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 784684

Časopis

Autori: Duraković, Lada
Naslov: Tragovima pulske glazbene samosvojnosti – stvaratelji glazbenog identiteta Pule u prvoj polovini 20. stoljeća: Maria Polla-Puecher, Romeo Endrigo i Rudolf Župan
( Tracing Pula’s musical autonomy— Creators of the Pula musical identity in the first half of the 20th Century:Maria Polla-Puecher, Romeo Endrigo and Rudolf Župan )
Izvornik: Arti musices : hrvatski muzikoloski zbornik (0587-5455) 46 (2015), 1; 59-75
Vrsta rada: prethodno priopćenje
Ključne riječi: Marija Polla-Puecher; Romeo Endrigo; Rudolf Župan (Rodolfo Suppan; Rodolfo Zuppan); opera; koncert
( music; Pula; 20th century; Marija Polla-Puecher; Romeo Endrigo; Rudolf Župan (Rodolfo Suppan; Rodolfo Zuppan); opera; concer )
Sažetak:
U Puli su svoj umjetnički razvoj započeli mnogi glazbenici koji su karijeru nakon odlaska iz rodnoga mjesta gradili u važnim europskim glazbenim žarištima. Njihova imena i radni životopisi, u koje su upisani brojni nastupi na renomiranim inozemnim koncertnim i opernim pozornicama, danas su gotovo nepoznati javnosti. Ovaj članak na temelju novinske i arhivske građe iz prve polovine prošloga stoljeća istražuje djelovanje troje pjevača rođenih u Puli: sopranistice Marije Polla- Puecher (1893-1993), tenora Romea Endriga (1895-1939) i baritona Rudolfa Župana (1905- 1976). Sastoji se od rekonstrukcije hodograma njihovih nastupa u rodnome gradu, a donosi odgovore na pitanja u kakvim je okolnostima odrastalo troje umjetnika, u kojoj je mjeri život u provinciji poticao njihovo glazbeno obrazovanje i napredak, jesu li i u kojim prigodama nastupali u rodnome gradu, te kako su bili prihvaćeni od strane publike i glazbene kritike. Građa koja svjedoči o njihovom djelovanju čuva se u inozemnim arhivima (npr. u Trstu), o njihovim su brojnim uspješnim nastupima pisale novine diljem svijeta, no o njihovom djelovanju u Puli nema arhivske dokumentacije.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Arts & Humanities Citation Index (A&HCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Znanost o umjetnosti
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Tragovima pulske glazbene samosvojnosti – stvaratelji glazbenog identiteta Pule u prvoj polovini 20. stoljeća: Maria Polla-Puecher, Romeo Endrigo i Rudolf Župan
Upisao u CROSBI: Lada Duraković (ldurakov@unipu.hr), 4. Stu. 2015. u 20:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4