crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 794668

Zbornik radova

Autori: Grubešić, Marijan; Medić, Helga; Tomljanović, Kristijan; Marušić Radovčić, Nives; Tomljanović, Marko; Bišćan, Antonija; Đurinac, Dunja
Naslov: Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali
( The productivity of big game meat in Slavonija and Baranja – situation and potentials )
Izvornik: Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti , 2015. 343-352 (ISBN: 978-953-347-043-6).
Skup: Proizvodnja hrane i šumarstvo – temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 14-15.06.2013
Ključne riječi: Slavonija i Baranja ; lovišta ; krupna divljač ; meso divljači ; proizvodnja divljačine ;
( Slavonija and Baranja ; big game ; game meat ; productivity of game meat )
Sažetak:
U posljednje vrijeme vrlo su aktualni svjetski trendovi proizvodnje hrane na ekološki način, odnosno bez korištenja raznih smjesa za prihranu, ili stimulirajučih dodatak i ostalih umjetno proizvedenih hranjiva koja potiču rast, prirast i razmnožavanje (Mysterund i sur., 2001 ; Ramazin i sur., 1999, ) a sve radi dobivanja što veće količine mesa u što kraćem vremenu i na manjem prostoru (Webster i sur., 2001). Upravo je divljač u otvorenom lovištu pravi primjer izvora hrane minimalno opterećene čovjekovim utjecajem sa znatnim nutricionističkim prednostima i vrijednostima (Njari i sur., 2005). Istraživanjem, u cilju utvrđivanja proizvodnosti mesa divljači iz prirodnog uzgoja, su obuhvaćene tri najzastupljenije vrste krupne divljači (jelen obični, srna i divlja svinja) koje su uzgajaju u otvorenim lovištima na području Republike Hrvatske. Za područje istraživanja odabrana su županijska i državna lovišta koja geografski pripadaju Slavoniji i Baranji, odnosno pet slavonskih županija, u kojima od prirode obitava i u kojima se gospodari navedenim vrstama. Na temelju podataka o fondovima divljači i strukture odstrela izvršena je analiza proizvodnosti mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje. Za isto područje izvršena je analiza potencijala kod intenzivnijeg korištenja ovog prostora u planskom i ciljanom uzgoju divljači s težištem na proizvodnju mesa. Prosječne neto mase pojedine vrste divljači utvrđene su istraživanjem na uzorku od 80 grla navedenih vrsta razvrstanih po spolnoj i dobnoj strukturi. Na temelju prikupljenih podataka izrađeni su modeli i izračunata proizvodnja mesa tri istraživane vrste za područje pet slavonskih županija, te su prikazani financijski rezultati ostvarene i potencijalne proizvodnosti mesa divljači. Godišnji odstrel krupne divljači kreće se prema podacima o realizaciji odstrela od oko 13.000 grla istraživanih vrsta u odnosu na 16 – 17.000 grla planiranih za odstrel, dok su proizvodni potencijali od 23.000 grla u godišnjem odstrelu. Takov odnos u proizvodnosti mesa kreće se u rasponu od ostvarenih 400 tona mesa do mogućih 667 tona, a u financijskom smislu, po važećim cijenama mesa pojedine vrste krupne divljači, ostvaruje se vrijednost od oko 11 milijuna kuna a mogućnosti su do 18 milijuna kuna.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Šumarstvo
Upisao u CROSBI: Kristijan Tomljanović (ktomljanovic@sumfak.hr), 18. Sij. 2016. u 08:33 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4