crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 800066

Zbornik radova

Autori: Mandić, Lea; Kovač-Andrić, Elvira
Naslov: Vremenske varijacije koncentracija atmosferskih polutanata u Parku prirode "Kopački rit"
( Temporal variations in concentrations of atmospheric pollutants in Kopački rit Nature Park )
Izvornik: Kopački rit Jučer, danas, sutra 2015. / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sonja ; Tot Forjan, Renata (ur.). - Osijek : Foto art , 2015. 33-34.
ISSN: 1849-8264
Skup: 4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, Kopački rit Jučer, danas, sutra 2015.
Mjesto i datum: Tikveš-Kopačevo, Hrvatska, 1-2.10.2015.
Ključne riječi: Kopački rit; ozon; analiza glavnih komponenti; AOT40
( Kopački rit; ozone; principal component analysis; AOT40 )
Sažetak:
Atmosferski polutanti u graničnom sloju atmosfere imaju značajan utjecaj na sveukupni život na Zemlji, uključujući učinak na zdravlje ljudi te život pojedinih biljnih vrsta. Među najznačajnijim polutantima ističe se ozon kao sekundarni polutant stvoren nizom reakcija iz primarnih polutanata (hlapljivi organski spojevi, dušikovi oksidi) koji izravno emisijom dospijevaju u atmosferu. Cilj našeg istraživanja bio je analizirati rezultate mjerenja koncentracija ozona u Parku prirode Kopački rit tijekom 2013. godine. Mjerenja koncentracije ozona 2013. godine u Kopačkom ritu ukazala su na promjene koncentracija ozona s obzirom na mjerenja iz 2008. i 2012. godine. Analizom glavnih komponenata i izračunom korelacijskog koeficijenta utvrđen je odnos između koncentracije ozona i meteoroloških parametara. Rizici za poljoprivredu i šume procijenjeni su indeksom izloženosti akumulirane doze ozona iznad praga od 40 ppb (AOT40). Poznavanje AOT40 vrijednosti važno je i za procjenu rizika šuma i vegetacije od ozljeda uzrokovanih ozonom prisutnim u zraku. Nastajanje ozona fotokemijskim reakcijama u prisustvu Sunčeve svjetlosti je intenzivnije u toplijim mjesecima tijekom godine kada su i same temperature zraka povišene. Tijekom hladnijih mjeseci prisutno je mnogo vlage uz nižu temperaturu zraka što, uz izostanak sunčanih razdoblja, ukazuje na manje koncentracije ozona. Izračunate vrijednosti AOT40 za zaštitu šuma tijekom 2008. i 2013. godine prelaze granične vrijednosti, dok izračunate vrijednosti AOT40 za zaštitu vegetacije ne prelaze granične vrijednosti niti za jednu promatranu godinu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija
Upisao u CROSBI: Elvira Kovač Andrić (eakovac@kemija.unios.hr), 12. Vel. 2016. u 10:42 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4