crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 801350

Zbornik radova

Autori: Tatalović Vorkapić, Sanja; Anđić, Dunja
Naslov: Univerzalne ljudske vrijednosti budućih učitelja i odgajatelja : kroskulturalna usporedba u modelu održivog ponašanja
( Universal human values of future primary school teachers and preschool teachers : crosscultural comparisons in model of sustainable behaviour )
Izvornik: Pravo djeteta na odgoj i obrazovanje : teorije, politike i prakse : knjiga sažetakaZagreb : Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta ; OMEP Hrvatska , 2015. 58-59.
Skup: Pravo djeteta na odgoj i obrazovanje : teorije, politike i prakse
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 30.09.-02.10.2015.
Ključne riječi: budući učitelji i odgajatelji ; kros-kulturalna usporedba ; odgoj i obrazovanje za održivi razvoj ; održivo ponašanje ; univerzalne ljudske vrijednosti.
( Future primary school teachers and preschool teachers ; cross-cultural comparison ; education for sustainable development ; sustainable behavior ; universal human values. )
Sažetak:
Kvaliteta rada odgajatelja i učitelja sa svrhom što adekvatnijeg udovoljavanja zahtjevima suvremenog odgoja i obrazovanja i odgoja i obrazovanja za održivi razvoj značajno ovisi o sustavu vrijednosti s kojim odgajatelji i učitelji raspolažu. Taj sustav vrijednosti u okviru njihovog održivog ponašanja ima snažan implicitni utjecaj na rad u odgojno-obrazovnoj skupini, bez obzira je li riječ o kontekstu vrtića ili osnovne škole. Stoga je ovaj rad usmjeren na ispitivanje Schwartzovih univerzalnih ljudskih vrijednosti, u okviru modela, održivog ponašanja kod budućih odgajatelja i učitelja. U istraživanju je sudjelovalo N=712 studenata iz četiri države: Bosne i Hercegovine (N=150), Hrvatske (N=283), Slovenije (N=146) i Srbije (N=133). Primijenjena je Subskala univerzalnih ljudskih vrijednosti prema teoriji S.Schwartza (1992) iz upitnika Održivog ponašanja (Juarez- Nàjera, 2010) koja mjeri vrijednosne osobine, vrijednosti utjecaja i društvene vrijednosti. Rezultati su pokazali da postoje značajne razlike u razinama vrijednosnih osobina i vrijednosti utjecaja između studenata svih četiriju država. Najveću razinu vrijednosnih osobina pokazali su studenti budući učitelji i odgajatelji iz Srbije, a vrijednosti utjecaja oni iz Slovenije. Najveću razinu treće dimenzije ljudskih vrijednosti – društvenih vrijednosti, pokazali su studenti iz Srbije. Međutim, generalno gledajući razlike među državama se nisu pokazale značajnima za ovu dimenziju ljudskih vrijednosti. Utvrđeni su nalazi interpretirani u odnosu na socio- psihološki model održivog ponašanja autorice M.Juarez-Nàjera (2010), te s obzirom na značaj razvijanja i poučavanja univerzalnih ljudskih vrijednosti kod budućih učitelja i odgajatelja s ciljem što veće kvalitete njihova odgojno- obrazovnog rada s djecom (pred)školske dobi te u odgoju i obrazovanju za održivi razvoj.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija
Upisao u CROSBI: Dunja Andic (dunja@ufri.hr), 18. Vel. 2016. u 10:27 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4