crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 802838

Disertacija

Autor: Škrobo, Vinka
Naslov: Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda
( Application of the acoustic spectroscopy in analysis of milk an milk products )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Odjel za kemiju
Sveučilište: Sveučilište u Osijeku
Mjesto: Osijek
Datum: 20.07.
Godina: 2012
Stranica: 69
Mentor: Marković, Berislav
Neposredni voditelj: Balić, Tomislav
Ključne riječi: ultrazvučna atenuacijska spektroskopija; mlijeko; mliječni proizvodi; mliječna mast; emulzija
( ultrasonic attenuation spectroscopy; milk; milk products; milk fat; emulsion )
Sažetak:
Ultrazvučna atenuacijska spektroskopija (acoustic spectroscopy) je analitička metoda koja se služi ultrazvukom pri evaluaciji uzorka. Ovaj se rad odnosi na prednosti akustične spektroskopije pri određivanju mliječne masti u nepoznatim uzorcima pomoću akustičnog spektrometra DT-1200 (Dispersion Technology, Inc.). Akustična spektroskopija pruža jedinstvenu mogućnost karakterizacije koncentriranih koloidnih disperzija jer nema predhodne pripreme uzorka te se može koristiti za analizu koncentriranih i višefaznih sustava. Njezina primjenjivost demonstrirana je na procesima kao što su analize keramike, kozmetike i hrane.[10, 12] Istovremeno, to je nedestruktivna tehnika i zato je, u usporedbi s altrenativnim metodama, puno bolji izbor za analizu uzoraka u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Zbog činjenice da se signal za analizu može dobiti i za visoko koncentrirane disperzije ova metoda pruža mogućnost mjerenja u uvijetima istovjetnim onima u proizvodnji. Cilj ovog rada bio je istražiti prikladnost korištenja ove metode za određivanje mliječne masti u nepoznatim uzorcima svježeg mlijeka, te mlijeka i mliječnih proizvoda dobivenih od različitih proizvođača. Pokušalo se utvrditi da li korištenje akustične spektroskopije u industriji mlijeka omogućava brzu, jedinstvenu i jednostavnu analizu uzoraka koja bi se mogla koristiti za kontrolu kvalitete proizvoda. Rezultati istraživanja pokazali su da se ova metoda za sada može koristiti samo za određivanje količine mliječne masti u prerađenim proizvodima, ali ne i u uzorcima svježeg sirovog mlijeka.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Kemija
Upisao u CROSBI: Berislav Marković (bmarkovi@kemija.unios.hr), 26. Vel. 2016. u 11:34 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4