crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 813385

Disertacija

Autor: Novoselac, Stipica
Naslov: Numerička analiza utjecajnih faktora na pojavu zamornih oštećenja navojnih spojeva
( Numerical analysis of impact factors on threaded joints fatigue damage )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu
Sveučilište: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Slavonski Brod
Datum: 01.07.
Godina: 2015
Stranica: 158
Mentor: Ergić, Todor
Neposredni voditelj: Kozak, Dražan
Ključne riječi: zamor; dinamička izdržljivost; zamorno oštećenje; navojni spoj; korak navoja; korijen navoja; koncentracija naprezanja; gradijenti naprezanja; zarezno djelovanje; višeosno stanje naprezanja
( fatigue; endurance limit; fatigue damage; threaded joint; thread pitch; thread root; stress concentration; stress gradients; notch effect; multiaxial stress state )
Sažetak:
Provedeno je istraživanje o određivanju zamornog oštećenja, dinamičke izdržljivosti i dominantnih utjecajnih faktora na zamor navojnog spoja od čelika 42CrMo4, klase čvrstoće 10.9. Istraživanja su provedena na metričkom normalnom i finom, te trapeznom profilu navoja, koji je izložen silama pritezanja od 10% do 90% od sile pri naprezanju tečenja i cikličkim silama s utjecajnim faktorima na zamor. Za opisivanje zamornog ponašanja numeričkim i analitičkim metodama, nužno je znati nagibe S-N krivulje, točku koljena S-N krivulje i dinamičku izdržljivost. Osim toga, daljnje smanjenje nagiba S-N krivulje iza točke koljena vrlo je značajno za proračun oštećenja. Budući da se u praksi primijenjuju razni profili navoja, nužno je odrediti utjecajne faktore na zamor koji dovode do različitog zamornog ponašanja profila navoja. Korijeni i bokovi navoja izloženi su kombinaciji sila pritezanja koje uzrokuju visoka srednja naprezanja i cikličkim silama s promijenjivim amplitudama. Na bokovima navoja prisutna je nehomogena raspodjela opterećenja s nelinearnom interakcijom kontaktnih površina. Navojni spojevi sadrže u korijenu navoja zareze koji uzrokuju pojavu koncentracija naprezanja s vrlo visokim iznosima i gradijentima naprezanja koji dovode do pojave zamornih pukotina. Određivanje zamornog oštećenja koristi povijest naprezanja po vremenu koje se analizira s višeosnim kriterijem zamora temeljenom na komponentama tenzora naprezanja i teoriji kritične ravnine s utjecajnim faktorima na zamor, kao što su gradijenti naprezanja, srednja naprezanja, te rasipanje cikličkih značajki materijala. Za nelinearno opisivanje cikličkih značajki materijala koristi se Neuberova hiperbola. Smanjenje dinamičke izdržljivosti u S-N krivulji iza 2·106 ciklusa uzeto je u obzir za proračun akumulacije oštećenja s modificiranim Palmgren-Miner pravilom linearne akumulacije oštećenja. Brojanje ciklusa promijenjivih amplituda izvršeno je pomoću Rainflow metode. Zbog mnogih nesigurnosti navojnih spojeva istražen je utjecaj rasipanje cikličkih značajki materijala na rezultate zamornog oštećenja i dinamičke izdržljivosti za 50%, 97, 5%, 99%, 99, 9%, 99, 99%, 99, 999%, 99, 9999%, 99, 99999% i 99, 999999% vjerojatnosti preživljavanja. Gaussova razdioba korištena je za proračun utjecajnih statističkih varijabli u logaritamskom mjerilu. Raspon rasipanja cikličkih značajki materijala preuzet je iz 415 eksperimentalnih mjerenja provedenih u Fraunhofer institutu. Utjecaj koraka navoja istražen je na primjeru metričkog normalnog i finog navoja, te se nadalje vrši usporedba s trapeznim navojem kroz cijeli raspon sila pritezanja. Znanje o dominantnim utjecajnim faktorima na zamor omogućava realnije određivanje zamornog oštećenja i dinamičke izdržljivosti u praksi.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Strojarstvo
Upisao u CROSBI: Todor Ergić (tergic@sfsb.hr), 2. Svi. 2016. u 14:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4