crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 814410

Časopis

Autori: Dumančić, Jelena
Naslov: Postupak vrednovanja ključnih morfoloških obilježja trajne denticije: Arizona State University dentoantropološki sustav, I. dio.
( Scoring Procedures for Key Morphological Traits of the Permanent Dentition: The Arizona State University Dental Anthropology System, part I )
Izvornik: Sonda : list studenata Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (1333-1647) 15 (2014), 27; 66-72
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: morfologija zuba; dentalna antropologija; ASU sustav
( tooth morphology; dental anthropology; ASUDAS )
Sažetak:
Arizona State University dentoantropološki sustav (ASUDAS) sastavljen je sa svrhom objektivizacije istraživanja u dentalnoj antropologiji, a omogućuje vrednovanje morfoloških osobitosti kruna i korijenova zubi, zubnih lukova, čeljusti i čeljusnih zglobova. U prvom dijelu ovog prijevoda nalaze se uvodne napomene, te opis 39 zubnih obilježja (27 sadrenih pločica). Svrha ASUDAS standarda je omogućavanje vrednovanja koje nadilazi dihotomiju prisutno/odsutno, te ponovljivosti rezultata između ispitivača. Zubna obilježja trodimenzionalno su prikazana na sadrenim pločicama, s idealnom gradacijom izraženosti od minimalne do maksimalne u 5 do 10 stupnjeva. Za prikaz u ASUDAS odabrana su obilježja koja se lako i pouzdano mogu utvrditi, prisutna su dugi niz godina, većina ne pokazuje spolni dimorfizam, evolucijski se sporo mijenjaju i u istraživanjima srodstva snažno odražavaju populacijska obilježja.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Dentalna medicina
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Postupak vrednovanja ključnih morfoloških obilježja trajne denticije: Arizona State University dentoantropološki sustav, I. dio.
Upisao u CROSBI: Jelena Dumančić (dumancic@sfzg.hr), 8. Svi. 2016. u 13:33 sati
Napomene:
Prijevod uputa za primjenu Arizona State University dentoantropološkog sustava namijenjen je za vrednovanje morfologije zuba u nastavi i znanstveno-istraživačkom radu, a objavljuje se uz dopuštenje profesora G. Richarda Scotta u ime autora izvornika.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4