Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 822380

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Vranić, Silvana
Naslov: Omišaljska čakavština u poeziji Nikole Kraljića
( The Chakavian Dialect of Omišalj in the Nikola Kraljić's poetry )
Knjiga: Zbornik u čast Katice Ivanišević
Urednik/ci: Ines Srdoč-Konestra
Izdavač: Filozofski fakultet u Rijeci
Grad: Rijeka
Godina: 2015
Raspon stranica:: 225-232
ISBN: 978-953-7975-30-2
Ključne riječi: Nikola Kraljić, čakavsko narječje, primorski poddijalekt ikavsko-ekavskoga dijalekta, sjeverozapadni čakavski kompleks, omišaljski govor
( Nikola Kraljić, Chakavian dialect, littoral subdialect of ikavian-ekavian dialect, the northwestern chakavian dialects, the dialect of Omišalj )
Sažetak:
U radu je analiziran jezik čakavske poezije Omišljanina Nikole Kraljića, jednoga od autora zastupljenih u Antologiji pjesništva otoka Krka što ju je uredila Katica Ivanišević. Jezične se osobitosti Kraljićeve poezije promatraju u odnosu na kriterije kojima se određuje pripadnost pojedinoga čakavskoga punkta sjeverozapadnomu kompleksu, ikavsko-ekavskomu dijalektu i njegovu primorskomu poddijalektu, kao i u odnosu na posebnosti sustava mjesnoga govora Omišlja. U obzir su uzete uočene jezične činjenice na fonološkomu i morfološkomu planu. Zaključeno je da je pjesnik Nikola Kraljić u svojim čakavskim pjesmama, bez obzira na njihov oblik i moderan izričaj, slijedio značajke materinskoga mu omišaljskoga govora.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Silvana Vranić (silvana.vranic@uniri.hr), 20. Lip. 2016. u 01:05 sati