crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 823598

Disertacija

Autor: Ramić, Dina
Naslov: Antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju Campylobacter jejuni
( Antibacterial activity of Fir honeydew honey on bacteria Campylobacter jejuni )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 06.07.
Godina: 2015
Stranica: 49
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: Campylobacter jejuni; medun; antibakterijska aktivnost
( Campylobacter jejuni; resistance; honeydew honey; antibacterial activity )
Sažetak:
Campylobacter jejuni je vodeći uzročnik bakterijskog gastroenteritisa u svijetu. Različite vrste meda poznate su po svom bakteriocidnom djelovanju na mnoge mikroorganizme, posebno bakterije. Medun je vrsta meda koji se proizvodi iz medne rose, a ne iz cvjetnog nektara kao običan cvjetni med. Mednu rosu ili medljiku izlučuju insekti, obično lisne uši, kao nusprodukt konzumacije biljnog soka. Cilj istraživanja je bio dokaziti antibakterijske aktivnosti meduna jele (lat. Abies alba, Mill.), prikupljenog na području Gorskog kotara, na bakteriju C. jejuni. Ispitivala se osjetljivost četiri soja C. jejuni: C. jejuni NCTC 11168, C. jejuni 27890, C. jejuni K49/4 te C. jejuni 42150 na četiri uzorka meduna jele. U istraživanju su korištene tri metode: difuzijska metoda za mjerenje zone inhibicije rasta, dilucijska metoda za određivanje minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) i minimalne baktericidne koncentracije (MBK) te metoda određivanja utjecaja meduna na krivulju rasta različitih sojeva C. jejuni. Kod difuzijske metode se ispitalo da li dodatak detergenta Tween80 ima utjecaj na osjetljivost testa. Sve tri metode pokazale su da je C. jejuni izrazito osjetljiv na korištene uzorke meduna jele. Iako je uzorak meduna 3 pokazao najbolju antibakterijsku aktivnost, nije dokazana značajna razlika između ispitivanjih uzoraka meduna. Dodatak detergenta Tween80 je pojačao osjetljivost difuzijske metode. Provedenim istraživanjem dokazan je antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju C. jejuni. Buduća primjena meduna u kliničkoj praksi zasigurno bi se trebala razmotriti.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 27. Lip. 2016. u 11:50 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4