crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827086

Disertacija

Autor: Vidović, Davor
Naslov: Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu
( Antimicrobial activity of propolis on selected pathogenic streptococci and candida )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 13.07.
Godina: 2016
Stranica: 36
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: propolis; antimikrobno djelovanje; mikroorganizmi usne šupljine
( propolis; antimicrobial activity; microorganisms of the oral cavity )
Sažetak:
Propolis je ljepljiva tvar koju pčele radilice skupljaju s kore drveta, lisnih pupoljaka i cvjetova te ga obogaćuju enzimima. Biološka svojstva ovise o njegovom kemijskom sastavu koji se razlikuje ovisno od koje biljke i na kojem geografskom području je prikupljen. U ovom radu, propolis je ekstrahiran pomoću 70 % etilnog alkohola primjenom različitih metoda: metodom maceracije, izlaganjem ultrazvučnim valovima (15 min i 30 min) i izlaganjem mikrovalovima ( 2 x 10s i 3 x 10s). Štok otopine pet različitih uzoraka propolisa dobivenih različitim metodama ekstrakcije pripremljene su u koncentraciji od 25 mg / ml. Antimikrobni učinak testiran je na odabranim mikroorganizmima: bakterije iz roda Streptococcus (S. pyogenes, S. pneumoniae i S. salivarius) te gljiviCandida albicans.Antimikrobni učinak je ispitan metodom difuzije uz bušenje rupa u agaru i određivanjem minimalne inhibicijske i baktericidne koncentracije. Kao rezultat metode difuzije, dobivene su zone inhibicije. Rezultati pokazuju da je najosjtljivija bakterija S. pneumoniae te zona inhibicije za ovu bakteriju iznosi 22 mm, a navedena zona se odnosi na ekstraktdobiven metodom maceracije. Najlošija antimikrobna svojstva pokazuje uzorak propolisa dobiven metodom ekstrakcijes mikrovalovima u trajanju od 20 sekundi. Minimalna baktericidna koncentracija je najmanja za bakteriju S.salivarius i iznosi 0, 4 mg/ml dok je najotpornija bakterija bila S. pyogenes za koju MBK iznosi 6, 3 mg / ml. Rezultati testiranih bakterija i gljive pokazuju dobru osjetljivost na svih pet uzoraka propolisa te se on može koristiti kao pomoć pri liječenju infekcija uzrokovanih navedenim mikroorganizmima.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 14. Srp. 2016. u 08:15 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4