crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827087

Disertacija

Autor: Bosilj, Kristijan
Naslov: Antibakterijski učinak propolisa na odabrane patogene bakterije
( Antibacterial effect of propolis on selected pathogenic bacteria )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 13.07.
Godina: 2016
Stranica: 40
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: propolis; antibakterijsko djelovanje; patogene bakterije
( propolis; antibacterial activity; selected pathogenic bacteria )
Sažetak:
Propolis je prirodna smolasta tvar koju pčele prikupljaju s različitih dijelova biljaka kao što je kora drveća, pupoljci te drugi oštećeni dijelovi biljke. Posjeduje ugodne aromatične mirise te varira u boji od žute do smeđe i crvene ovisno o samom botaničkom i geografskom području, ali i vremenu sakupljanja. Propolis posjeduje brojna biološka svojstva koja su najjača kod svježeg propolisa te sve više slabe stajanjem propolisa. U ovom radu ispitivano je antimikrobno djelovanje različitih ekstrakata propolisa. Za pripremu ekstrakata propolisa su korištene metode maceracije, djelovanje ultrazvučnih valova kroz 15 i 30 minuta te djelovanje mikrovalova kroz 20 i 30 sekundi. Ispitivano je antibakterijsko djelovanje propolisa na odabrane patogene bakterije: Escherichia coli, dva soja Acinetobacter baumannii, Enterococcus faecalis, dva soja Klebsiella pneumoniae, Salmonella Typhimurium, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Legionella pneumophila te na Staphylococcus aureus i meticilin rezistentni S. aureus. Antimikrobno djelovanje se ispitivalo pomoću difuzijke i dilucijske metode. Najosjetljivija bakterija na sve uzorke ekstrakta propolisa je L. pneumophila sa najvećom zonom inhibicije od 31 mm te MBK vrijednosti od 0, 4 mg/mL, dok se najotpornijom bakterijom pokazala E. coli sa najvećom zonom inhibicije od 8, 5 mm te MBK vrijednosti od 6, 3 mg/mL. Svi testirani ekstrakti propolisa dobro djeluju i na rezistentne sojeve A. baumannii ATCC BAA 1605 i meticilin rezistentni S. aureus. Najbolju antimikrobnu aktivnost je pokazao ekstrakt propolisa dobiven djelovanjem mikrovalova kroz 30 sekundi. Zaključno, svi ispitivani ekstrakti propolisa pokazuju dobro antimikrobno djelovanje prema ispitivanim bakterijama.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 14. Srp. 2016. u 08:19 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4