crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827353

Disertacija

Autor: Nikolina, Rumac
Naslov: Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa
( The investigation of biological activity of grape seed oil )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 14.07.
Godina: 2016
Stranica: 54
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: ulje sjemenki grožđa; antimikrobno djelovanje; antioksidativno djelovanje
( grape seed oil; antimicrobial activity; antioxidant activity )
Sažetak:
Danas se ulje iz sjemenki grožđa može dobiti raznim tehnološkim procesima među kojima dominira ekstrakcija superkritičnim fluidom kao najmoderniji postupak te ekstrakcija hladnog prešanja kao najrašireniji postupak. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako ovo ulje ima znatnu nutritivnu vrijednost s potencijalno jakom antimikrobnom i antioksidativnom aktivnošću pa se stoga smatra kvalitetnom namirnicom. Kako bi se ispitalo potencijalno biološko djelovanje komercijalno dostupnog ulja sjemenki grožđa (Vitis vinifera L.) analizirana su antimikrobna svojstva te utjecaj ulja na rast i razmnožavanje bakterijskih vrsta Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serotip Typhimurium i Yersinia enterocolitica te su ispitivana antioksidacijska svojstva ulja i analiziran masno-kiselinski sastav. Rezultati dobiveni ispitivanjem antimikrobnog učinka pokazuju kako testirano ulje najbolje djeluje na bakteriju Y. enterocolitica. Ulje je inhibiralo porast Y. enterocolitica u ranoj fazi rasta, dok je u dozi od 102, 4 mg/mL (Minimalna efektivna koncentracija) inhibiralo porast ove bakterije u mlijeku koje je korišteno kako bi se ispitala mogućnost korištenja ulja kao prirodnog konzervansa. Analiza masno-kiselinskog sastava pokazala je kako u ulju ima najviše zasićene kaprilne kiseline, a potom nezasićene esencijalne linolne kiseline. U nešto manjim postocima ima oleinske, palmitinske i stearinske kiseline. Rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti ulja govore u prilog tome da ovo ulje sadrži komponente koje posjeduju antioksidativna svojstva. Obzirom na navedene biološke učinke, ulje sjemenki grožđa pokazuje velik potencijal u primjeni, kao prirodni konzervans.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 15. Srp. 2016. u 08:05 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4