crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 842072

Zbornik radova

Autori: Borota, Bogdana; Gortan-Carlin, Ivana Paula
Naslov: Kompetencije odgojitelja za prepoznavanje glazbeno nadarene djece
( Teachers' Competence in Identifying Musically Gifted Children )
Izvornik: Zbornik znanstvenih radova s Međunarodne znanstvene konferencije Globalne i lokalne perspektive pedagogije / Jukić, Renata ; Bogatić, Katarina ; Gazibara, Senka ; Pejaković, Sara ; Simel, Sanja ; Varga, Aniko N. ; Campbell-Bar, Verity (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , 2016. 335-345 (ISBN: 978-953-314-091-9).
Skup: Međunarodna znanstvena konferencija "Globalne i lokalne perspektive pedagogije" / International Scientific Conference "Global and Local Perspectives of Pedagogy"
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 27-28.10.2016.
Ključne riječi: glazbeno nadarena djeca ; glazbeno kompetentni odgojitelj ; kompetencije ; metodika glazbe ; Istra
( accelerated musical development ; musically gifted children ; Istria ; competent educators ; music methodology )
Sažetak:
Odgojitelji su već pri odabiru svoga zvanja bili svjesni činjenice da će raditi s djecom koja su u najzahtjevnijem i najosjetljivijem razdoblju svoga razvoja. Djeca se u vrtićkoj dobi emotivno, kognitivno i sociološki razvijaju, a neka od njih su već tada naročito zainteresirana za pojedine grane umjetnosti. Predmet istraživanja ovoga rada jest način prepoznavanja glazbeno nadarene djece. Odgojitelj ne može prepoznati glazbeno nadareno dijete, a da sam nije usvojio određene glazbene kompetencije. Autorice u radu istražuju posjeduju li odgojitelji u hrvatskoj i slovenskoj Istri neophodne kompetencije zahvaljujući kojima mogu uspješno prepoznati glazbeno nadareno dijete, odnosno mogu li prepoznati dijete za koje se zasigurno može reći da je glazbeno nadareno. Nadalje, postavljaju se pitanja o broju glazbeno nadarene djece unutar vrtićke skupine koja se kao takva prepoznaju i o problemima na koje odgojitelji nailaze prilikom njihove detekcije. Kome se odgojitelji obraćaju nakon detekcije glazbeno nadarenog djeteta? Postoji li mreža dionika koji se bave glazbeno nadarenim djetetom i jesu li dovoljno aktivni? Istraživanje je provedeno metodom ankete, odnosno metodom ispitivanja upitnikom po vrtićima u Puli i Kopru te se rezultati donose na temelju manjeg uzorka od 91 ispitanika. Rezultati pokazuju da odgojitelji na temelju stečenog iskustva brzo prepoznaju muzikalno dijete, dijete s glazbenim sposobnostima kao glazbeno nadareno dijete, . Prema rezultatima ankete, glazbeno nadareno dijete ističe se u glazbenim aktivnostima. Ipak, odgojitelji potvrđuju potrebu za svojim dodatnim obrazovanjem, s ciljem lakše detekcije glazbeno nadarene djece.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija,Znanost o umjetnosti
Puni text rada: 842072.KOMPETENCIJE_nakon_recenzije_Pregledano.docx (tekst priložen 17. Sij. 2018. u 22:33 sati)
Upisao u CROSBI: Ivana Paula Gortan Carlin (igcarlin@unipu.hr), 31. Lis. 2016. u 17:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4