crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 843663

Zbornik radova

Autori: Lutz, Natalija; Perković, Tomislav; Brdarić, Dario; Kovač-Andrić, Elvira
Naslov: IZVORI ONEČIŠĆENJA ZRAKA BENZENOM I FORMALDEHIDOM U ŠKOLSKOM PROSTORU
( SOURCES OF BENZENE AND FORMALDEHYDE AIR POLLUTION IN THE SCHOOL PREMISES )
Izvornik: International Conference 16th Ružička days "Today science-tommorow industry" / Jukić, A. (ur.). - Zagreb : HKDI , 2016. 103-103 (ISBN: 978-953-6894-58-1).
Skup: International Conference 16th Ružička days "Today science-tommorow industry"
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 21.-23.09.2016.
Ključne riječi: benzen; formaldehid; izvori onečišćenja u školama; zrak zatvorenog prostora; zrak otvorenog prostora
( benzene; formaldehyde; sources of pollution in schools; indoor air; outdoor air )
Sažetak:
Benzen i formaldehid su značajne industrijske kemikalije i sveprisutni su u čovjekovom okruženju. U prirodi nastaju fotokemijskom razgradnjom ugljikovodika te emisijom antropogenog i biogenog podrijetla. Izloženost čovjeka benzenu i formaldehidu općenito je veća u zatvorenom prostoru, jer ove spojeve emitiraju materijali koji se koriste za gradnju i opremanje prostora te sredstva za čišćenje unutarnjih prostora. Oba spoja u određenim koncentracijama imaju negativan učinak na ljudsko zdravlje ; od iritacije kože, očiju, dišnih organa do kancerogenosti. Obzirom na prisutnost benzena i formaldehida istraživani su potencijalni izvori ovih spojeva te je mjerena njihova koncentracija u zraku zatvorenog i vanjskog prostora dvije srednje škole u Osijeku. U tu svrhu korišteni su pasivni uzorkivači s odgovarajućim adsorbensima. Uzorkovano je pet radnih dana, a nakon toga se analiziralo plinskom kromatografijom. Izračunate su koncentracije benzena i formaldehida u pojedinim učionicama i vanjskom prostoru škola te su razmatrane s obzirom na volumen, namještaj učionice i građevni materijal. Povišene koncentracije benzena u zatvorenom prostoru odgovarale su povišenim koncentracijama benzena u vanjskom prostoru, uz napomenu da je pod zatvorenog prostora bio obložen laminatnim parketom. Jednako tako se ponašala i koncentracija formaldehida, a najveća je zabilježena u prostoru u kojem je vidljiva vlaga i kondenzacija vlage na prozorima. Izmjerene vrijednosti benzena i formaldehida ne prelaze granične vrijednosti izloženosti opasnim tvarima (benzen 3, 25 mg/m3, formaldehid 2, 5 mg/m3) propisane Zakonom o zaštiti na radu.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija
Upisao u CROSBI: Elvira Kovač Andrić (eakovac@kemija.unios.hr), 10. Stu. 2016. u 13:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4