crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 874266

Zbornik radova

Autori: Popović, Ana
Naslov: Glazba kao sredstvo obrazovanja romske djece
( Music as a means of education for Roma children )
Izvornik: OBRAZOVANJE ZA INTERKULTURALIZAM. Položaj Roma u odgoju i obrazovanju / Vesnica Mlinarević ; Maja Brust Nemet ; Jozef Bushati (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti , 2015. 571-595 (ISBN: 978-953-6965-42-7).
Skup: Položaj Roma u odgoju i obrazovanju
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 08-09.01.2015
Ključne riječi: neformalno obrazovanje, glazba, romska djeca, socijalna prilagođenost
( non-formal education, music, Roma children, and social adaptation )
Sažetak:
Značaj je neformalnog obrazovanja postao veoma velik, tako da on ima iznimno važnu ulogu u današnjem vremenu stalnih i brzih promjena u globalnom svijetu življenja i poslovanja. UNESCO-ova definicija neformalnog obrazovanja svodi pojam neformalnog obrazovanja na organiziranu edukativnu djelatnost izvan formalnog sustava koja ima svrhu zadovoljiti potrebe korisnika, ali i ciljeve učenja. Prednosti glazbenog obrazovanja djece nebrojene su: od dokazanih pozitivnih djelovanja na kognitivne funkcije i pamćenje, glazbeno obrazovanje pridonosi i boljoj socijalnoj prilagođenosti. Stoga se glazbeno obrazovanje kao prinos nacionalnom programu za Rome nameće kao logično, a njegovo organiziranje u vidu različitih aktivnosti neformalnog obrazovanja najbolje primjenjivo. Ovaj rad opisuje rad i angažiranje poljske glazbenice romskih korijena Malgorzate Maggie Babiarz – Megitze, njezino uspješno spajanje romskog glazbenog naslijeđa s modernim očekivanjima zapadnjačke glazbe te trud da radionicama za djecu pruži nadu i mogućnost za kvalitetniji život Roma u Poljskoj. U radu je komentiran način njezina rada te moguće primjene kao primjer dobre prakse koji bi se sigurno mogao uspješno primijeniti u romskim zajednicama i u Republici Hrvatskoj.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Pedagogija
Puni text rada: 874266.Popovic_Ana_Glazba_kao_sredstvo_obrazovanja_djece_2015.pdf (tekst priložen 9. Svi. 2017. u 14:47 sati)
Upisao u CROSBI: Ana Popović (apopovic@foozos.hr), 9. Svi. 2017. u 14:47 sati
Napomene:
Zbornik je indeksiran u bazi ERIC.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4