crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 876022

Zbornik radova

Autori: Šafranko, Silvija; Stanković, Anamarija; Kontrec, Jasminka; Marković, Berislav; Kralj, Damir
Naslov: Urolitijaza i nastajanje kalcij oksalatnih kamenaca - Istraživanja u jednostavnom modelnom sustavu i u sustavu umjetnog urina u uvjetima hiperoksalurije
( Urolitijaza i nastajanje kalcij oksalatnih kamenaca - Istraživanja u jednostavnom modelnom sustavu i u sustavu umjetnog urina u uvjetima hiperoksalurije )
Izvornik: 12. Osječki urološki dani 5. Osječki nefrološki dani 4. Sekcija medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije / Pavlović, Oliver (ur.). - Osijek :
Skup: 12. Osječki urološki dani 5. Osječki nefrološki dani 4. Sekcija medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 11-13.05.2017
Ključne riječi: kalcijevi oksalati, hiperoksalurija, jednostavni sustav, umjetni urin
( calcium oxalate, hyperoxaluria, simple system, artificial urine )
Sažetak:
U industrijaliziranim zemljama sve je učestalija pojava bubrežnih kamenaca. Bubrežni kamenci posljedica su rasta kristala u urinarnom traktu, a gotovo 10 % ljudi susretne se s tim problemom tijekom života. Kalcijevi oksalati su kalcijeve soli oksalne kiseline i jedan su od najčešćih konstituenata bubrežnih kamenaca. Kalcijevi oksalati kristaliziraju u tri hidratna oblika: termodinamički stabilan kalcijev oksalat monohidrat (vevelit, COM) metastabilan dihidrat (vedelit, COD) te metastabilan trihidrat (kaoksit, COT) koji se rijetko pronalazi u kemijskom sastavu bubrežnih kamenaca. Usprkos učestaloj pojavi bubrežnih kamenaca u ljudskoj populaciji mehanizam i uvjeti njihova nastajanja još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Stoga, ne čudi pojačani interes za istraživanjem procesa njihova nastajanja. U biološkim uvjetima bubrežni kamenci mogu nastati usljed različitih metaboličkih poremećaja kao što su: hiperkalciurija, hipocitraturija, hiperoksalurija ili promjena kiselosti urina. Hiperoksalurija je metabolički poremećaj pojačanog izlučivanja oksalata urinom. Kako bi u laboratorijskim uvjetima proučili nastajanje oksalatnih kamenaca, osmišljena su bazična istraživanja i provedeni su eksperimenti spontanog taloženja kalcijeva oksalata u uvjetima hiperoksalurije. Istraživanja su provedena u jednostavnom modelnom sustavu kao i u umjetnom urinu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija
Puni text rada: 876022.12_osjecki_uroloski_dani_5_osjecki_nefroloski_dani_knjiga_sazetaka.pdf (tekst priložen 20. Svi. 2017. u 08:16 sati)
Upisao u CROSBI: Anamarija Ster (aster@kemija.unios.hr), 20. Svi. 2017. u 08:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4