crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 881873

Rad u postupku objavljivanja

Autori: Vranić, Silvana
Naslov: Jezične značajke hrvatskih rukopisa pisanih glagoljicom koji se odnose na riječki augustinski samostan
( Language features of Croatian manuscripts written in Glagolitic script which refer to the Rijeka Augustinian monastery )
Izvornik: Zbornik radova sa Znanstvenoga skupa o riječkom augustinskom samostanu (2016)
Status rada: Poslan
Ključne riječi: augustinci, Rijeka, povijesna dijalektologija, čakavska književna stilizacija, čakavski ekavski dijalekt, sjeveroistočni istarski poddijalekt
( The Rijeka Augustinian monastery, historical dialectology, Stylization of the Chakavian literary language, Čakavian ekavian dialect, The North-eastern Istrian sub-dialect )
Sažetak:
U radu se analiziraju jezične značajke dvaju tekstova pisanih glagoljicom koji se odnose na augustinski samostan u Rijeci, sadržanih i u knjizi Istraživanja o riječkome glagoljaškom krugu Darka Dekovića. Riječ je o prijevodima na hrvatski iz 16. st. dvaju administrativno-pravnih tekstova: Isprave Reimberta III. Walseea iz 1429. i Isprave cara Ferdinanda I. iz 1528. Cilj je rada na temelju usporedne analize jezičnih slojeva navedenih tekstova i podataka prikupljenih za dosadašnjih dijakronijskih i sinkronijskih istraživanja govora Rijeke i okolnih punktova pokušati pobliže atribuirati spomenute tekstove s obzirom na pripadnost određenomu čakavskomu arealu i idiomu. Pritom valja uzeti u obzir činjenicu da mnogi tadašnji tekstovi uz utjecaj nasljeđa hrvatske crkvenoslavenske tradicije odražavaju književnu stilizaciju i da nisu uvijek pogodni za dijakronijski pristup pojedinomu organskomu idiomu, ali, jednako tako, i da zbog evidentnosti značajki pojedinoga idioma pružaju mogućnost iščitavanja autorskih odmaka od tadašnje norme. Na temelju takvih značajki ipak se može zaključiti o utjecaju kojega od sjeveroistočnih istarskih idioma u prigrađu negdašnjega grada Reke na korpus istraživanja.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Silvana Vranić (silvana.vranic@uniri.hr), 22. Lip. 2017. u 13:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4